IMC Weekendschool on Tour: jonge nieuwkomers leren over beroep 'rolmodellen'

VIDEOBREDA - Op hun vrije woensdagmiddag komen ze naar school. Om er te leren over beroepen uit de wereld van wereld van de kunst, cultuur of de wetenschap waar ze normaal gesproken thuis niet mee in aanraking komen. De IMC Weekendschool is neergestreken in Breda. 

Volledig scherm
Leerlingen van IMC Weekendschool nemen voor de start van het lesprogramma feestelijk het lokaal in gebruik, nadat wethouder Miriam Haagh de lintjes met de kinderen heeft doorgeknipt. © ron magielse / pix4profs

Dit keer gaat het om een bijzonder concept van de 20-jarige stichting die landelijk actief is: de 'IMC on Tour'. Met dezelfde missie: kinderen uit achterstandsposities kennis laten maken met rolmodellen. Maar voor een andere doelgroep: de nieuwkomers.

Anderstaligen

En dat zijn de 15 leerlingen van De Fontein in de Calandstraat die aanschoven in de de 'klas' van gastdocenten Timon en Pjotr van de kunstacademie Sint Joost uit Den Bosch. Zij zijn kinderen uit de Eerste Opvang Anderstaligen, legt directeur Erna Nederlof uit. Vanuit het buitenland zijn zij in Breda en omgeving komen wonen en leren in ongeveer een jaar op deze school zoveel Nederlands dat zij daarna kunnen uitstromen naar een basisschool bij hen in de buurt. 

Gitaar

Ze komen overal vandaan. Van Polen tot Canada, vertelt Nederlof. Twee jaar geleden waren het vooral Syrische kinderen. Die zijn er nu ook in het gezelschap. Fatima en Elias bijvoorbeeld. Geduldig luisteren ze naar de gastdocenten die uitleggen wat kunst is en of ze weten wat een hobby is. Die van Elias is tekenen 'maar dan zonder een juf erbij'. 

Fatima had in Syrië een gitaar. ,,Die ligt nog op zolder". Ze zal hem de volgende woensdagmiddag meenemen. Fatima en Elias gaan straks met de andere deelnemers aan de slag met flessen verf om van de meegenomen t-shirts van Timon en Pjotr een kunstwerk te maken.

Architect

Op het rooster voor dit jaar staan ook nog de komst van een architect, een advocaat, een dokter, iemand uit het theater maar ook 'iets met politiek', waarvoor wethouder Mariam Haagh zich als gastdocent opgaf. Zij kwam het project openen. Breda is de zesde stad in het land die de IMC on Tour aandoet. 

Leerlingenvervoer

Op de vestiging van De Fontein in de de Calandstraat (Geeren-Zuid) zitten kinderen uit de omgeving van Breda, van Rijsbergen tot Etten-Leur en Made. Voorlopig kunnen alleen kinderen uit Breda van de extra lessen  profiteren. ,,Op dit moment betaalt IMC de busjes voor het leerlingenvervoer. Het is de bedoeling dat de gemeente waar de kinderen vandaan komen de financiering overneemt", legt Chantal van Rijswijk van de Weekendschool uit. ,, Maar dan moeten zij het wel goed vinden dat de kinderen wat langer op school blijven."

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda