Volledig scherm
Taxi's staan in de rij op de officiële standplaats aan de Nieuwe Prinsenkade/Haven. © Foto: Ramon Mangold

Illegale taxi's zijn er in overvloed in Breda: 'Dit is onze boterham, ruim op!'

BREDA - Stappubliek in Breda hoeft niet lang te wachten op een snorder. Er rijden heel wat illegale taxi's rond, blijkt uit een nachtje taxihoppen. De gemoederen binnen de Bredase taxiwereld beginnen weer hoog op te lopen. Opnieuw zijn illegale snorders en taxichauffeurs die korte ritten weigeren de steen des aanstoots. Taxi Gilde Breda sloot onlangs mogelijke protestacties hiertegen niet uit. Een nacht taxihoppen leert dat er inderdaad illegaal aanbod in overvloed is, maar niet iedereen mag zomaar mee.

Ondanks de kou heeft het Bredase uitgaanspubliek ook deze zaterdagnacht de stad weer weten te vinden. In de lucht hangt de geur van bier en kebab. Op de ijsbaan in de singel is een silent disco bezig. Dat het ook buiten nog verraderlijk glad is blijkt wanneer een pizzabezorger met zijn scooter onderuit gaat naast de vismarkt.

Taxistandplaats
Gelukkig hoeft de Bredase cafébezoeker, in welke benevelde staat dan ook, niet ver te lopen om zonder kleerscheuren thuis te komen. De taxistandplaats is immers om de hoek aan de Nieuwe Prinsenkade.

Wie echter een paar minuten blijft wachten aan het begin van de Adriaan van Bergenstraat krijgt ook daar al snel een taxi aangeboden van snorders. Een zwartrijder zegt dat een rit naar station Breda 15 euro kost.

Aanbod
Ondanks dat er akkoord is gegaan met deze prijs begint de illegale taxichauffeur nu zelf te twijfelen over zijn aanbod. Even overlegt de man met zijn collega in het Arabisch en geef dan het advies om toch een alternatief te zoeken. ,,Je kan beter een normale taxi nemen, die is maar 7 of 8 euro", zegt de man terwijl hij wijst naar de Nieuwe Prinsenkade.

Een tweede poging een half uur later aan de andere kant van de straat levert hetzelfde resultaat op. Deze chauffeur zegt botweg geen korte ritten te doen. Ook een verwijzing naar de collega's aan de Nieuwe Prinsenkade blijft deze keer achterwege. Veel mensen die uit de stad komen lijken de weg naar de snorders goed te vinden. Een groep vrienden weet 10 euro van de vraagprijs af te dingen. De jongen in de bijrijdersstoel mag zijn sigaret oproken in de auto.

Taxirit
Een taxirit krijgen naar Breda Centraal blijkt wel te regelen bij de taxistandplaats. Dat de snorders de taxibranche dwars zitten blijkt wel wanneer de taxichauffeur (die niet met zijn naam in de krant wil) onderweg zelf over zijn zwartrijdende collega's in de Adriaan van Bergenstraat begint.

Deze zorgen volgens de bestuurder voor problemen bij chauffeurs die wel volgens de regels rijden. Niet alleen is het oneerlijke concurrentie, ze geven de taxibranche volgens hem als geheel een slechte naam. Over mogelijke protestactie wil de man zich niet uitlaten. Wel hoopt hij dat de gemeente snel met maatregelen komt. ,,Dit is onze boterham, waarom is er geen kijkpolitie op de brug? Ruim op!"

5 minuten later en 7,50 euro rijker arriveert de taxichauffeur bij Breda Centraal. Hierna rijdt hij weer richting de Nieuwe Prinsenkade.

Hopelijk op weg naar een rit richting Brussel.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Andro Knel verbroedert Sparta en NAC nog altijd
  PREMIUM

  Andro Knel verbroe­dert Sparta en NAC nog altijd

  SINT WILLEBRORD - Voetballer Andro Knel (1967-1989) was een geliefde jongen bij Sparta. Dat hij, met zijn karakteristieke rastaharen, vaak op rollerskates naar trainingen kwam is inmiddels een warme anekdote, die nog altijd verteld wordt. Knel verhuisde naar NAC, maar het noodlot gaf hem niet de tijd om zo'n zelfde status te verkrijgen als in Rotterdam. Op 7 juni 1989 stortte het vliegtuig met daarin het Surinaamse Elftal neer bij Paramaribo. Met Andro Knel erin.
 2. Hermen Kobus overleeft de hel van Achtmaal en wint GTC Rally
  GTC RALLY

  Hermen Kobus overleeft de hel van Achtmaal en wint GTC Rally

  Hermen Kobus heeft de GTC Rally gewonnen in zijn Skoda Fabia R5. Na twaalf proeven had hij samen met navigator Erik de Wild twee minuten en 49 seconden voorsprong op het duo Kevin van Deijne en Hein Verschuuren in hun Ford Fiesta R5. ,,Dit is de revanche voor vorig jaar toen we turboproblemen hadden. Wel jammer dat Bob de Jong en Hans Weijs jr er na de zesde proef al uit lagen. Daardoor hebben we er voor het publiek geen leuke show van kunnen maken", liet de winnaar weten.

In samenwerking met indebuurt Breda