Volledig scherm
Van links naar rechts Ria Bekkers, Philip Oronsay, Annie Aarts en Mahmoud Almasri. Annie geeft als vrijwilligster taalles aan statushouders in Prinsenbeek, onder andere aan Mahmoud. © Joyce van Belkom/Pix4Profs

'Ik was hier net en iedereen groette me op straat'

PRINSENBEEK - Mahmoud Almasri (32) woont sinds juli met elf andere Syrische statushouders in drie aaneengesloten woningen in de Eglantier in Prinsenbeek. De kok uit Syrië heeft zich van begin af aan welkom gevoeld in het dorp. ,,Ik was hier net en iedereen groette me op straat.''

Er waren bezwaren tegen de huisvesting van twaalf alleenstaande mannen in de woonbuurt en die zijn er nog steeds. Een groep buurtbewoners voelt zich niet gehoord door de gemeente en overweegt nog juridisch stappen. Maar toen hun komst eenmaal definitief was, besloten kerken en Keniaproject om meteen in actie te komen om de statushouders te helpen. Ze tuigden een grote vrijwilligersgroep om hen sociaal op gang te helpen in Prinsenbeek.

En met resultaat, vertellen Ria Bekkers van het Keniaproject, Philip Oronsaye van Jara woonbeleiding en vrijwilligster Annie Aarts. Ieder huis heeft drie buddy's. Daaromheen zit nog een netwerk met ruim dertig vrijwilligers. Deze opzet werpt vruchten af, vinden betrokken helpers. ,,Het is echt een groot verschil met elders'', ziet Oronsaye. ,,Hier gaat het duidelijk veel beter.

Integratie
​Almasri vindt het normaal dat als er veel vluchtelingen Europa binnenkomen er ook negatieve verhalen de ronde doen. ,,Toen er ooit mensen uit Irak en Libanon naar Syrië kwamen, speelde dat bij ons ook.'' Tot ongeregeldheden heeft het in Prinsenbeek overigens nooit geleid, bevestigt de politiewoordvoerster, die spreekt van goede verhoudingen. Sinds hij in Prinsenbeek woont, doet Almasri er alles aan om te integreren. Hij heeft bij verschillende gelegenheden gezorgd voor Syrisch eten, is actief voor het Keniawinkeltje en in vrijwilligersbibliotheek Boekendonck. Ook in buurt gaat het goed. ,,We voetballen weleens op het speelveld en dan doen er ook mensen uit de straat mee.'' Onlangs kregen de overburen een baby en ging hij op kraambezoek.

In samenwerking met indebuurt Breda