Brenno de Winter
Volledig scherm
Brenno de Winter © Jan de Groen

ICT-deskundige Brenno de Winter: ‘Dit probleem bij het Amphia ziekenhuis is uitzonderlijk en roept vragen op’

De grote netwerkstoring die het Amphia Ziekenhuis de hele dag lam legde, laat zelfs ICT-deskundige Brenno de Winter erg schrikken. ,,Holy crap, dit is erg uitzonderlijk", laat De Winter weten.

De problemen roepen veel vragen op bij De Winter: ,,Er kan natuurlijk altijd iets misgaan. Als er een stroomstoring is, dan valt een ziekenhuis terug op een noodaggregaat. Bij een netwerkstoring is het min of meer ook zo. Blijkbaar is hun back-up onvoldoende om dit soort klappen op te vangen.”

Een hack?

Wat de oorzaak van de storing is, is nog niet duidelijk. De Winter sluit botte pech niet uit, maar door de omvang kan het ziekenhuis ook gehackt zijn. , ,Dit is zo uitzonderlijk en duurt zo lang, dat een hack goed mogelijk is. Maar bij het Amphia moeten ze zich de vraag stellen aan welke veiligheidsnormen ze willen voldoen.”

Quote

Blijkbaar is de backup van het Amphia onvoldoen­de om dit soort klappen op te vangen

De ICT-deskundige vindt dat het ziekenhuis transparant moet zijn als het om de communicatie gaat rondom dit probleem. ,,Dit gaat om zorg, om patiënten. Zij hebben er recht op te weten wat er is gebeurd, wat de oorzaak van het probleem ook is. Alleen melden dat er een storing is, is onvoldoende.” 

In samenwerking met indebuurt Breda