Huize Baronie in april open

Naast de Heilig Hart-kerk aan de Baronielaan in Breda opent in april een complex met negentien luxe zorgappartementen. Huize de Baronie, zoals het initiatief heet, wordt daar in het voormalige Franciscanessen-klooster gevestigd.

De woningen zijn bestemd voor mensen met met een psychogeriatrische aandoening zoals dementie, mogelijk in combinatie met een lichamelijke aandoening. ,,Het gaat om mensen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen en 24 uur per dag toezicht of zorg nodig hebben", zegt directeur Herman de Haas van Compartijn, de organisatie waar Huize de Baronie onder valt.

Huize de Baronie krijgt diverse gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een behandelruimte, een woonkeuken, een woonkamer, een bibliotheek en een stadstuin. ,,We willen het zo huiselijk mogelijk maken. De voorzieningen zijn alleen voor de bewoners. Huize de Baronie heeft geen wijkfunctie", aldus De Haas.

Inmiddels zijn er zes á zeven opties van mensen die hun intrek in een van de appartementen willen nemen.

,,Dit zijn geen appartementen waar mensen zich heel lang van te voren voor inschrijven. Doorgaans is het zo dat de familie constateert dat het thuis niet langer gaan en dan moet er binnen een paar maanden een oplossing komen. Ik denk dat we beginnen met een beperkt aantal bewoners en daarna zal de rest geleidelijk verhuurd worden", aldus de Haas.

Voor Huize de Baronie is Compartijn nu op zoek naar een 'Vrouw of Heer des Huizes', die als eindverantwoordelijk manager een team van 25 tot 30 mensen aan gaat sturen.

In samenwerking met indebuurt Breda