Volledig scherm
© ANP

Huishoudelijke hulp houdt Zundert bezig, hulpvragers niet gelijk behandeld

ZUNDERT - Wie volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) recht heeft op huishoudelijke hulp, wordt in de gemeente Zundert niet gelijk behandeld. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

Tot 2016 kregen hulpvragers In Zundert een vastgesteld aantal uur huishoudelijke zorg. Bijvoorbeeld twee uur per week. Na 2016 veranderde dat. Hulpverstrekkers en hulpvragers gingen om tafel zitten en samen kijken wat precies nodig is aan hulp om een huis schoon te houden. Niet langer ging het om vaste uren, maar om resultaat.

Tien hulpvragers maakten bezwaar tegen de nieuwe methodiek. Zij werden gehoord en kregen het aantal uren hulp terug dat ze ook in 2015 kregen. Inmiddels is landelijk gebleken dat de 'resultaat-methode' niet deugt. Er zijn in het beleid van Zundert namelijk geen harde criteria beschreven die objectief vaststellen wat een schoon huis is. Het beleid moet daarom worden aangepast.

Gratis 'dienstencheques'
Tot dat nieuwe beleid er is, wil Zundert de mensen die destijds geen bezwaar maakten tegen de resultaat-methode, tegemoet komen met tien gratis 'dienstencheques'. Daarmee kunnen ze extra huishoudelijke hulp inhuren. Maar de tien bezwaarmakers houden gewoon hun vroegere uren hulp. In de praktijk krijgen zij daardoor vaak meer hulp dan die ze zouden krijgen volgens de resultaat-methode.

Niet eerlijk, meenden OPZ en OP en dienden een amendement in. Zij willen dat iedereen voorlopig terug wordt gezet op de uren van 2015. De PvdA ging minder ver en pleitte in een amendement voor toevoeging van het woord 'tenminste' tien cheques. Liefst zagen PvdA, OP en OPZ, net als Dorpsbelangen en Fractie van de Sande het voorstel van tafel. Maar, doordat niet al hun partijleden aanwezig waren, haalden ze, op één stem na, geen meerderheid.

In samenwerking met indebuurt Breda