Volledig scherm
Oud beeld van het pand in de Reigerstraat: bezoekers in de rij, hier voor de première van Pocahontas in 1995. © Johan van Gurp / BN De Stem

House of DJ's kiest voor Amsterdam

cultuurBREDA - Breda is niet langer de gedroomde vestigingsplaats voor House of DJ's. Het centrum waarin de Nederlandse dancecultuur centraal moet komen staan, richt zijn pijlen op Amsterdam.

"Uit marktonderzoek blijkt dat we in Amsterdam twee keer zoveel bezoekers kunnen trekken," zegt initiatiefnemer Arnold van der Leden.

Van der Leden (uit Ulvenhout) kwam een jaar geleden samen met compagnon Sven Roumen (Breda) naar buiten met de plannen voor een House of DJ's in de voormalige Casino-bioscoop in de Reigerstraat. Kern van het project is een 'experience-center' waar bezoekers op een interactieve manier de dancecultuur kunnen ontdekken en beleven. Daarnaast moeten er studio's komen voor dj's en is er ruimte voor dance-gerelateerde winkels, horeca en kantoren.

Meer ruimte en geld nodig

Afgelopen zomer bleek dat de bioscoop veel te klein is voor de ambities. Naarmate het businessplan verder werd uitgewerkt, groeide de ruimtebehoefte. Ook het bedrag dat nodig was om House of DJ's van de grond te krijgen werd 'beduidend meer' dan de aanvankelijke 8 á 10 miljoen euro.

"We hebben de businesscase nu rond. Volgens onderzoeksbureau LAgroupe kunnen we in Breda het eerste jaar tussen de 170.000 en 200.000 bezoekers trekken. Daarna zou het terugzakken daar 150.000 mensen. In Amsterdam kunnen we dubbele cijfers halen, mede ook door de vele toeristen daar, en dat hebben we ook nodig," aldus Van der Leden.

Realistisch zijn

House of DJ's koos aanvankelijk voor Breda omdat de initiatiefnemers er zelf vandaan komen en omdat Breda wereldberoemde dj's als Tiësto en Hardwell heeft voortgebracht. "Ik had het graag in Breda gedaan. De deur is ook nog niet helemaal dicht, maar we moeten realistisch zijn," aldus Van der Leden.

Wethouder Boaz Adank reageert verrast op de woorden van Van der Leden. "Volgens mij zijn we nog steeds in gesprek," zegt Adank. "Wij vinden dat Breda gezien de dancehistorie van de stad een heel goede plek is voor een House of DJ's. Dat blijkt ook uit de haalbaarheidsstudie die we mede gefinancierd hebben."

In samenwerking met indebuurt Breda