Volledig scherm
Hotel Mastbosch met een gezellig vol terras. Foto René Schotanus/Pix4Profs © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Hotel Mastbosch: kans groot op extra parkeer- en verkeersonderzoek

DEN HAAG/BREDA - De kans is levensgroot dat de gemeente Breda alsnog een parkeer- en verkeersonderzoek voor het uitbreidingsplan van Hotel Mastbosch moet doen, zo bleek donderdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

De Raad van State stelde flink wat kritische vragen over de parkeer- en verkeerssituatie als het hotel van 47 naar 100 kamers is uitgebreid. Behalve meer kamers wil hotel-eigenaar Peter Werther ook meer faciliteiten aanleggen, zoals een zwembad en sauna. 

Het hotel gaat zich vooral richten op mindervaliden. Om die reden wil Werther ook een veilige verkeerssituatie, “straks moeten mensen met rolstoelen de straat oversteken, dan moet het wel veilig zijn.”

Op het oog leken hotel-eigenaar en tegenstanders het op dat punt eens. Maar volgens Henriëtte van Brenk van de Vrienden van het Mastbos zal de verkeerssituatie juist door de uitbreiding van het hotel er alleen maar slechter op worden. “Nu al blokkeren bevoorradingsvrachtwagens voor het hotel driemaal per week de Burgemeester Kerstenlaan. En grote touringcarbussen staan in de scherpe bocht geparkeerd. Dat wordt straks met meer kamers en evenementen alleen maar erger. Het is erg gevaarlijk voor fietsers, vooral de kinderen die naar de hockey moeten”, aldus Van Brenk. 

Quote

Nu al blokkeren bevoorra­dings­vracht­wa­gens voor het hotel driemaal per week de Burgemees­ter Kersten­laan. En grote toeringcar­bus­sen staan in de scherpe bocht geparkeerd.

Henriëtte van Brenk

Volgens de gemeentewoordvoerster van Breda en Werther wordt er straks alles aan gedaan om de wegen bij het hotel en de toegang tot het Mastbos veiliger te maken. Werther hoopt op verkeersdrempels en een verlaging van de maximumsnelheid van 50 naar 30 km/u.

Struikelblok

De hotel-eigenaar erkende dat het parkeren van bussen op de weg niet handig is maar hij weet dat aan de gemeente die twee jaar geleden zonder overleg een vluchtheuvel aanbracht waardoor de bussen niet meer het parkeerterrein van het hotel kunnen opdraaien. En parkeren bleek donderdag wel een fiks struikelblok.

Hoewel de gemeente Breda erkende dat voor de uitbreiding van het hotel 80 extra parkeerplaatsen nodig kan het parkeerterrein aan de overzijde van het hotel slechts van 65 naar maximaal 110 plaatsen worden uitgebreid. “Dat is toch echt 35 plaatsen te weinig”, merkte rechter en staatsraad Erik Minderhoud op.

Volgens Breda is dat geen probleem. Want de parkeerplaatsen zouden dubbel worden gebruikt, overdag door bezoekers van het Mastbos en 's avonds door de hotelgasten. De omwonenden lachten erom. Die wezen er met een stapel foto's op dat het nu al heel vaak een parkeerchaos in en rond het Mastbos is. En niet alleen op drukke dagen. “Heeft de gemeente de parkeeroverlast en de verkeerssituatie bij het hotel wel onderzocht?”, vroeg staatsraad Minderhoud.

Tien jaar geleden

De gemeentewoordvoerster moest ontkennend antwoorden,'maar we hebben wel een aantal verkeers- en parkeertellingen van Staatsbosbeheer gehad.' Dat viel niet goed bij Vrienden-woordvoerster Van Brenk,'wij overleggen heel vaak met Staatsbosbeheer en die wisten van niets van toen ik het ze voorlegde. Ja ze hebben een keer in 2008 een rapport aan de gemeente doorgegeven. Tien jaar geleden alweer.' 

Kortom, de kans dat de gemeente op het punt van verkeer en parkeren nader onderzoek zal moeten doen is behoorlijk groot. Werther verzuchtte dat hij in dat geval de plannen mogelijk weer maanden zal moeten uitstellen, ’we begonnen 12 jaar geleden met plannen, toen was onze zoon 18, nu is hij 30. In ieder geval geven we niet op. Uitbreiding van het hotel is de enige mogelijkheid om in de toekomst te kunnen overleven,' aldus Werther. 

Uitspraak in het nieuwe jaar.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (79%)
  • Nee (21%)
4976 stemmen