Hossen op de Markt in Breda.
Volledig scherm
Hossen op de Markt in Breda. © Martijn Schraven

Hossen op de Markt in Breda zo populair dat hekken nodig zijn

BREDA - Er was een tijd, nog niet eens zo heel lang geleden zelfs, dat het buitencarnaval in ut Kielegat in het slop leek te zitten. Hoe anders is dat anno 2020. 

Hossen op de Markt was zondagavond zelfs zo populair dat de organisatie, op last van de gemeente, rond 21.00 uur een deel van de Grote Markt, ter hoogte van de Korte Brugstraat, afsloot met hekken. Om veiligheidsredenen was de afspraak maximaal 7000 leutvierders zich rond het podium mochten verzamelen.

De vriendengroep waar Erik van Grieken toe behoort, stond op dat moment al lang en breed in de nabijheid van het podium. Compleet met hun ‘Pablo’s IJscobar’. De ijs-dealers komen elk jaar met een nieuwe gimmick. Een ook elk jaar zijn ze te vinden bij Hossen op de Markt. ,,Je vindt hier saamhorigheid”, aldus Van Grieken.

Die saamhorigheid van het Kielegatse publiek komt chauvinistisch tot uiting in een ‘Bredaas kwartiertje’, louter bestaand uit liedjes die de Parel van het Zuiden bezingen. Afgesloten met een eerbetoon aan de vorig jaar overleden zingende kroegbaas Thijs van der Molen. Hierna is het de beurt aan Lamme Frans om het inmiddels al goed op stoom gekomen publiek verder op te zwepen.

Gezellig druk

Overigens was het niet alleen aan de noordkant van de Grote Markt gezellig druk, ook aan de zuidkant en in een groot deel van de Halstraat stond het goed vol.

Men zou bijna denken dat de organiserende commissie achter Hossen op de Markt op eigen gelegenheid nog eens extra worsten aan Clara zijn gaan offeren. Storm Ellen die eerder op de dag de Kielegatse Brakkensliert en tal van andere optochten in Brabant en Limburg aan gort blies, was in de avond slechts een flauw briesje.

In samenwerking met indebuurt Breda