Hoop voor Van GoghHuis in Zundert

ZUNDERT De provincie Noord-Brabant trekt de komende twee jaar 750.500 euro uit om Brabant  nadrukkelijker te linken aan Vincent van Gogh. Toch betekent dat niet dat daarmee het Van GoghHuis in Zundert is gered. ,,Helaas", zegt directeur Ron Dirven van het Van GoghHuis. ,,Het bedrag is niet expliciet bedoeld voor de exploitatie van instellingen, maar voor het maken van plannen die ervoor zorgen dat internationaal meer bekend wordt dat Van Gogh een Brabander was."

Eerder deze week werd bekend dat het voortbestaan van het Van GoghHuis in gevaar is. De instelling woekert al jaren met een krap budget. Op alles is al bezuinigd. Nu begin deze maand bekend werd dat de provincie het Van GoghHuis geen meerjarensubsidie verstrekt, is de nood aan de man. Aan de gemeente werd daarom hulp gevraagd in de vorm van een structurele extra subsidie van 25.000 euro per jaar. Zundert steunt het Van GoghHuis momenteel  met 27.500 euro per jaar. 

Hoewel het college niet van plan is om zomaar de beurs te trekken voor het  Van GoghHuis, is de instelling gisteren toch een helpende hand toegestoken. Want, zegt cultuurwethouder Jan Aarts: ,,Dat Vincent van Gogh hier is geboren is een unique selling point voor Zundert dat we moeten benutten en niet mogen verkwanselen."

Om te voorkomen dat de instelling verdwijnt heeft Zundert een 'taskforce' in het leven geroepen. Onder aanvoering van de gemeentesecretaris trekt die  al op korte termijn alles uit de kast om het Van GoghHuis  te helpen. Hoe? Dat wordt binnenkort bedacht. Volgende week is al een eerste bijeenkomst van de taskforce. 

In samenwerking met indebuurt Breda