Volledig scherm
Monniken-merchandise voor de bierketels in brouwerij De Kievit van abdij Maria-Toevlucht: heuse honkbalpetten van Zundert Trappist. Van links naar rechts de broeders Edmund, Guido, Titus, Peter, Gerard, Gilbert, Frans en Wiro. ILLUSTRATIE JOHN BAS

(Honkbal)petje op voor Zundert Trappist

ZUNDERT - En weer een mijlpaal voor de brouwende broeders uit Zundert: donderderdagmiddag wordt hun trappist voor het eerst buiten de kloostermuren van het vat getapt. 

Het weerbarstige biertje van het 20-liter fust stroomt als eerste in lokale brasserie Van Gogh. Bij gelegenheid van deze primeur presenteren de monniken ook hun nieuwe merchandising: honkbalpetten met het logo van hun brouwerij De Kievit en achterop de titel Zundert Trappist.

'Stiktrots'

,,We zijn er stiktrots op dat onze trappist het zo goed doet. Je ziet hem in heel Nederland en België en nu zijn we ook in staat om hem kwalitatief goed van het vat te leveren", promoot broeder Guido Van Belle. Hij is de overste van de abdij. Samen met broeder Christiaan en enkele vrijwilligers uit het grensdorp is hij al weer bijna 5 jaar de huisbrouwer in de Zundertse abdij Maria-Toevlucht. 

Het kastanjekleurige kloosterbier - 8 procent alcohol - is één van de officieel erkende 11 trappisten ter wereld. In Nederland is er nog één: La Trappe, van De Koningshoeven in Berkel-Enschot. 

Japanners

Uitbater Frank Laurijssens van brasserie Van Gogh, naast de geboorteplek van de beroemde Zundertse schilder, verwacht veel van de trappist uit de pomp: ,,Een subtiel smaakverschil met de fles: iets zachter en iets voller. Van licht karamel naar mooi droog hopbitter. Lange afdronk", belooft Laurijssens.

Het fustbier gaat - niet te koud - in de speciale Zundert Trappistglazen van 33 centiliter die ook voor de flessen worden gebruikt. Adviesprijs in de regionale horeca: 4,70 euro per glas. 

Hij verkoopt naar eigen zeggen 'veel' Zundert Trappist. ,,Aan een breed publiek, da's opvallend. En Japanners. Japanse toeristen die op Vincent van Gogh afkomen, zijn er gek op."

  1. Moeder vermoorde Romy (14) wil hogere straffen: ‘Verschrikkelijk wat in Breda is gebeurd’

    Moeder vermoorde Romy (14) wil hogere straffen: ‘Verschrik­ke­lijk wat in Breda is gebeurd’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”

In samenwerking met indebuurt Breda