Honderden glasplaten op parkeerdek station Breda worden verwijderd

videoBREDA - Uit oogpunt van veiligheid worden een paar honderd glasplaten van de twaalf grote boombakken op het parkeerdek van het Bredase station de komende tijd verwijderd. Dat is besloten omdat tijdens een storm vorig jaar juli een van die platen spontaan aan gruzelementen ging. Duizenden glasstukjes kwamen vervolgens terecht in het ondergelegen busstation.

Afgelopen nacht zijn de eerste werkzaamheden aan de bakken al van start gegaan. Voor de zomer zullen alle platen zijn weggehaald.

Stormachtige wind

Het incident gebeurde op 5 juli vorig jaar, vlak na middernacht. Elke bomenbak is aan iedere lange zijde afgedicht met zeventien glasplaten. Bij een van die bakken klapte een plaat. “De geharde ruit is onder spanning komen te staan en in duizenden stukjes uiteen gevallen”, zegt projectmanager Anton Korlaar van spoorbeheerder ProRail. Een precieze oorzaak voor het euvel is nooit gevonden. Mogelijk heeft de stormachtige wind van dat moment een rol gespeeld. “Maar het is niet gelukt om de oorzaak van het probleem met 100 procent zekerheid vast te stellen.”

Te veel spanning

Omdat het voorval ‘s nachts plaatsvond, waren er geen omstanders in de buurt. “Na het incident zijn alle glasplaten meteen gecontroleerd door het Kenniscentrum Glas”, zegt ProRail-woordvoerder René Vegter. “Er is toen uit voorzorg een plaat verwijderd omdat die onder te veel spanning stond.”

Om de veiligheid te waarborgen zijn de glasplaten onderworpen aan periodieke inspecties. Extra controles vonden plaats als er storm of harde wind werd voorspeld. Volgens Vegter zijn in die periode geen nieuwe defecten geconstateerd.

Geen enkel risico

In opdracht van ProRail heeft advies- en ingenieursbureau Movares nog een contra-expertise uitgevoerd. Daarbij is vastgesteld dat de veiligheid op korte termijn is gewaarborgd. Op de lange termijn vinden ProRail, NS en gemeente Breda het beter geen enkel risico te nemen en al het glas te verwijderen.

Afgelopen nacht is begonnen met de aanpassing van een van de boombakken, boven het busstation. De glasplaten zijn verwijderd en de bak wordt bij wijze van proef afgedekt met een lichtkoepel. In principe krijgen zes bakken die lichtkoepel. De andere bakken worden tijdelijk met houten platen dichtgemaakt. “Maar dat is een tijdelijke oplossing”, zegt Korlaar. “Samen met de andere eigenaren van het station en de architect werken we aan een definitieve oplossing.” ProRail draait op voor de kosten van de hele operatie.

‘Station wordt helemaal doorgelicht’

Sinds zijn oplevering in 2016 heeft het Bredase station al met met meerdere gebreken te kampen gehad. Een fors aantal lekkages, loslatende plafondsteentjes, spiegelende plafonddelen en nu dus de problemen met de glasplaten in de boombakken. “ProRail en NS balen hier ontzettend van”, aldus woordvoerder René Vegter. “In overleg met de gemeente Breda is een adviesbureau gevraagd het station helemaal door te lichten.” Over een maand of twee verwacht ProRail de resultaten van dat onderzoek, dat gedaan wordt door adviesbureau Hageman in Delft. 

Volledig scherm
De boombakken op station Breda. © Pix4Profs/ Ramon Mangold
Volledig scherm
Glasplaat op station Breda. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

In samenwerking met indebuurt Breda