Volledig scherm
© AFP

Honden bijten veel vaker van zich af: 50 procent meer incidenten in Breda

BREDA Het aantal bijtincidenten met honden in Breda is vorig jaar met 50 procent toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit antwoorden van B en W op schriftelijke vragen van de raadsfractie BOB.

Werden er in 2015 nog 45 van dergelijke incidenten gemeld, in 2016 waren dat er 67. In dertien gevallen zag de gemeente aanleiding om maatregelen te nemen tegen de eigenaars. Dat ingrijpen kan variëren van een muilkorf- of aanlijnverplichting tot inbeslagname van de hond. In de afgelopen twee jaar moesten drie van deze honden een agressietest ondergaan. In alle gevallen mochten de beesten zoals dat heet 'terugkeren in de maatschappij', maar wel onder voorwaarden, zoals de verplichting het beest met muilkorf en aangelijnd uit te laten.

In de gemeente Breda valt sinds de opheffing van het fokverbod van 'pitbullachtige' honden in 2008 een forse stijging te zien van het aantal bijtincidenten met 'vechthonden', zeggen B en W. Die honden keren zich niet alleen tegen soortgenoten, maar ook mensen - volwassenen en kinderen - zijn slachtoffer. De aanpak van deze problemen en het toezicht op loslopende honden heeft dit jaar een hoge prioriteit, verzekert het college. Meer kan de gemeente niet doen. Alleen de landelijke overheid kan regels opleggen, zoals een verbod op het fokken van sommige rassen.

Media vorig jaar kreeg de Tweede Kamer te horen dat er zoiets als een landelijk 'bijtincidentenprotocol' zou komen om meer inzicht te krijgen in de problematiek. "Sindsdien hebben we niks meer gehoord", laten B en W aan BOB weten. "Ook zou er een landelijk meldpunt over bijtincidenten komen, maar ook dat is er nog niet." Navraag door BN DeStem bij het ministerie van Economische Zaken leerde vorige maand dat er wel degelijk aan een landelijk protocol wordt gewerkt en dat het er ook echt aan zit te komen.

In samenwerking met indebuurt Breda