Volledig scherm
Patricia Paay treedt op in het Piggenhuis © Pix4Profs/Ron Magielse

Homoseksueel Breda in de ban van Patricia Paay

BREDA - Een overload aan glitter en glamour afgelopen zondag bij ‘t Piggenhuis. Niemand minder dan divazangeres Patricia Paay kwam langs om een optreden te geven. De muzikante zorgde niet alleen voor een hoop enthousiasme, maar ook voor een bezoekersrecord in het café.

Nog voordat Patricia Paay haar stem laat horen in ‘t Piggenhuis kan Peter Hagenaar zijn geluk al niet op. De uitbater van de homokroeg heeft de tent bomvol zitten en er hangt opwinding in de lucht. Volgens Hagenaar een spanning die niet meer dan terecht is. “Patricia is de diva van Nederland. Ze is zoals ze is: puur en glamour.” Ook waardeert de kroegbaas het dat Paay altijd zichzelf is gebleven. Volgens Hagenaar is dit ook een van de belangrijkste redenen waarom de gayscene zo gek op haar is. “We willen allemaal onszelf zijn en bij sommige homo’s is dat nog steeds wel een ding.”

Moeder van alle homo's

Iets later dan op de planning staat, arriveert Paay even later bij het café. Zoals het een ware diva betaamt, negeert ze de pers, maar heeft ze voor de fans alle tijd. Ook Astrid Herzig krijgt een handje. De vrouw blijkt bijna elke week in ‘t Piggenhuis te vinden en ze kent de meeste gasten bij naam. “De eigenaren zijn ook goede vrienden van me, het is echt mijn tweede huiskamer.” Net als Paay ziet Herzig zichzelf soms als de moeder van alle homo’s. Zo heeft ze altijd een luisterend oor en klapt ze nooit uit de school. “Maar soms vertellen ze me ook dingen waarvan ik denk: moet ik dat weten!”

Aangezien Patricia Paay niet met BN De Stem wil praten, regelt Hagenaar als alternatief een onderonsje met J.J Chardonnay. Deze dragqueen heeft een indrukwekkender decolleté dan Paay en minstens evenveel sterallures. Ook Chardonnay roemt de manier waarop de bekende zangeres ondanks de fame zichzelf weet te blijven. “Ze is een groots icoon en dat heeft wel een hoog divagehalte ja.” Dat Chardonnay straks als een echte Star Sisters naast Paay op het podium mag staan, ziet ze dan ook als een grote eer. Starstruck of niet, voor valse noten heeft Chardonnay in ieder geval geen angst. “Dat zingen is bij mij gewoon playbacken hoor schat.”

In samenwerking met indebuurt Breda