Volledig scherm
Rolerisuit trok een flesje open na de uitspraak van het gerechtshof. Het hoeft de vrijwillige chauffeurs niet in vaste dienst te nemen. © Dick Schreuder

Hof: Rolerisuit mag met vrijwillige chauffeurs rolstoelgebonden personen blijven rondrijden

videoBREDA – Stichting Rolerisuit hoeft de chauffeurs die vrijwillig voor hen werken geen vast contract aan te bieden. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vandaag besloten, dat daarmee ingaat tegen het eerdere oordeel van de rechtbank.

Stichting Fonds Scholing en Ordening (FSO), die toeziet op naleving van de cao, vond dat de cao voor besloten busvervoer van toepassing is op de stichting. Dat zou betekenen dat chauffeurs op basis van een arbeidsovereenkomst zouden moeten werken en niet meer als vrijwilliger aan de slag zouden kunnen.

Zo’n uitspraak zou de nekslag betekenen voor de stichting, die sinds 1987 uitstapjes verzorgt voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel en het niet breed hebben. Zover komt het dus niet.

Rolerisuit is in het bezit van speciale autobussen die zijn ingericht om rolstoelgebonden personen te vervoeren.

De kantonrechter oordeelde eerder in het voordeel van de FSO. In hoger beroep is het hof het eens met de kantonrechter dat de cao van toepassing is, maar vindt tegelijkertijd dat de FSO onvoldoende heeft toegelicht waarom bepaalde delen uit de cao stichting Rolerisuit zouden verbieden om te werken met chauffeurs die op vrijwillige basis werkzaam zijn. Volgens het hof is onvoldoende aangetoond dat er sprake is van concurrentievervalsing.

Een arbeidsovereenkomst is niet alleen onbetaalbaar voor Rolerisuit, de vrijwilligers zitten er ook helemaal niet op te wachten, zo vertelde voorzitter Joop Jansen eerder in deze krant. ,,Ze rijden uit idealisme en toewijding voor mensen met een beperking, niet voor het geld. Ze krijgen een vergoeding voor een kopje koffie. Meer willen ze ook niet.’’

  1. Eis: 200 uur werkstraf voor Willem II-supporter na rellen bij NAC
    PREMIUM

    Eis: 200 uur werkstraf voor Willem II-supporter na rellen bij NAC

    BREDA/TILBURG - Hij zou het zo weer doen, verklaart Tilburger Bjorn S. (43). Tijdens de zware rellen vorig jaar na de wedstrijd NAC-Willem II spoot hij met een brandblusser door een spleet van de scheidingswand. ,,In de hoop dat het rustiger zou worden”, verklaart hij later. ,,Als het hek zou openen, zouden er doden vallen. Wij waren met maar zevenhonderd man. De politie stond er wel, maar deed niets. Wat ik deed, werkte de-escalerend.”

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
7336 stemmen