Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA). © ANP

Hoe beveilig je advocaten? Raadsmannen overleggen in Breda met Grapperhaus na moord op Wiersum

Hoe beveilig je advocaten, rechters en officieren van justitie tegen crimineel geweld? Zo'n honderd togadragers spraken er maandagochtend op de rechtbank in Breda over met de ministers Grapperhaus (Justitie) en Dekker (Rechtszekerheid).

Aanleiding voor de uitzonderlijke bijeenkomst  is de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum, de raadsman van kroongetuige Nabil B. in het proces tegen de Mocromafia. Eerder werd ook al de broer van B. geliquideerd. De moord zorgde voor veel onrust onder advocaten. 

‘Erg nuttig’

Hoewel de bijeenkomst een besloten karakter had wilde een aantal aanwezige advocaten na afloop wel wat kwijt over hun ervaringen. Zoals strafrechtpleiter Barry van de Luijtgaarden uit Roosendaal die de bijeenkomst ‘erg nuttig’ noemde. ,,Goed dat ze er waren. Je voelt je gehoord.‘’ Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Pieter Jaap Aalbersberg woonde de bijeenkomst bij. 

Concrete toezeggingen voor een betere beveiliging werden door de ministers niet gedaan. ,,Maar‘’, zegt Van de Luijtgaarden: ,,Dat was ook niet direct het doel van de bijeenkomst. Het was van hun kant vooral luisteren naar wat er leeft bij ons na die verschrikkelijke moord op onze collega. En ja, hopelijk, wordt daar uiteindelijk wel wat mee gedaan.‘’

Veiligheidsscan

Op de bijeenkomst werden de nodige suggesties gedaan om de beveiliging te verbeteren. Volgens andere ook aanwezige advocaten werd ondermeer een idee geopperd om als overheid advocaten een veiligheidsscan aan te bieden (hoeveel risico loop je als raadsman nou eigenlijk) eventueel gevolgd door een cursus hoe je tegen crimineel geweld te wapen.  Een andere idee is de vaak beveiligde parkeergarages bij rechtbanken waar nu alleen rechtbankpersoneel gebruik van mag maken, ook voor advocaten open te stellen. 

Fonds

De Bredase raadsman Peter Schouten die zich na de moord op Wiersum aanbood als advocaat voor Nabil B., was ook op de bijeenkomst aanwezig. Hij wil niks kwijt over aangedragen suggesties. Want, zo stelt Schouten, ,,het  gaat wel om onze veiligheid.‘’ Eerder kwam Schouten met het idee  om als overheid advocaten 15.000 euro te verstrekken zodat ze zelf maatregelen kunnen nemen om hun veiligheid te verbeteren. Vijfduizend euro subsdidie en de rest als voorschot dat  moet worden terugbetaald.

Volledig scherm
© ANP XTRA

In samenwerking met indebuurt Breda