Volledig scherm
een jonge gierzwaluw © Jan-Freerk Kloen

Hitte zorgt voor drukte bij Vogelrevalidatiecentrum Zundert

ZUNDERT - De uitdrukking mag dan wel zijn dat van de hitte de mussen van het dak vallen, bij het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert weten ze beter: ,,Het zijn gierzwaluwen.” Die nestelen onder dakpannen, vaak in de nok. Door de hitte bevangen, vallen zij uit hun nest. ,,We hebben er heel veel binnen gekregen.”

Heet weer zorgt voor drukte in de Zundertse opvang. Niet alleen (jonge) vogels: ,,Vooral ook egels”, zegt Latoya Siemons van het centrum. Egels hebben nu kleintjes. ,,Door de droogte zijn er geen plasjes water. De moeders gaan soms ver van hun jonkies op zoek naar vocht.” Niet zelden worden ze aangereden. ,,De kleintjes, wachtend op hun moeder, gaan dan zelf op onderzoek uit.” Die egeltjes verdwalen. ,,We hebben er veel binnen gekregen. Gelukkig hebben we 62 jonkies bij de egelopvang in Papendrecht kunnen onderbrengen.”

In Zundert verblijven op dit moment zo’n 500 tot 600 dieren, vooral vogels. Ze zoeken koelte in de schaduw: ,,En wij sproeien af en toe. De zoogdieren trakteren we deze dagen op een soort ijsjes. Daarvoor vriezen we bijvoorbeeld hondenbrokjes in.” Het maakt de hitte voor de dieren net wat draaglijker. 

Hitte in Brabant:

 1. Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd
  PREMIUM

  Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd

  BREDA - De organisatie van de 51e editie van de braderie in het Ginneken kan tevreden achterover leunen. Hoewel de voorbereiding in een paar luttele weken moest rondkomen, is er toch een volwaardig evenement uitgerold. Bruisend Ginneken, zoals de braderie officieel heet, werd druk bezocht en de meeste ondernemers zijn tevreden. "En dat is toch knap, gezien het feit dat we het in een paar weken uit de grond hebben gestampt", zegt Johan de Vos. "We stonden onder een enorme tijdsdruk." De eigenaar van café Boerke Verschuren op de Ginnekenmarkt zit sinds kort in het bestuur van Bruisend Ginneken.
 2. Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  BREDA - Een feestelijke opening en een protest op dezelfde dag. Voor zover bekend was dat nog niet voorgekomen in de lange en bewogen geschiedenis van de Zuidelijke Rondweg. Die ging na twee maanden werkzaamheden weer open voor het autoverkeer. Vanaf zes uur in de avond waren de weggebruikers weer welkom. Daarvoor was de verkeersader in Breda-zuid het bezit van wandelaars, fietsers, skaters, steppers, hardlopers en andere recreanten.

In samenwerking met indebuurt Breda