Volledig scherm

Historische waterput in Galder

GALDER - Archeologen van NV Oranjewoud hebben vrijdagmiddag op de bouwplaats Bollemeer in Galder een middeleeuwse waterput opgegraven. Dat heeft de gemeente Alphen-Chaam maandag bekendgemaakt. Het gaat om een zogenoemde boomput, een boomstam van behoorlijke omtrek die, in helften gezaagd, over enkele meters is uitgehold en ingegraven. Opmerkelijk is dat één helft van het blootgelegde exemplaar puntgaaf de (circa acht) eeuwen eeuwen heeft doorstaan.

Het is ook niet de enige waterput die de archeologen op het terrein hebben aangetroffen. Tot nu toe gaan zij ervan uit dat ze deze week nog vijf boomputten kunnen uitgraven.

De eerst gevonden put wordt vandaag verder onderzocht door regionaal archeologe Leonie Weterings. De oudheidkundige was gisteren onbereikbaar voor nadere toelichting.

Volgens een gemeentewoordvoerder betreft het geen toevallige vondst. Aan de opgraving op de geplande nieuwbouwlocatie Bollemeer zijn een boor- en een proefsleufonderzoek voorafgegaan. Die gaven aanleiding tot 'n opgraving.

Tot de annexatie van 1942 lag de Bollemeer op het grondgebied van de zelfstandige gemeente Ginneken en Bavel. Blijkens de naam is het ooit een door bomen omzoomd en door onkruid begroeid stuk land geweest.

In samenwerking met indebuurt Breda