'Hier had Otto Vriends uit Rijsbergen niet aan kunnen sterven'

BREDA/RIJSBERGEN - ,,Theo vindt het vervelend wat er is gebeurd, maar hij heeft niet het idee dat hij iets deed waaraan Otto Vriends had kunnen sterven.'' Die verklaring deed advocaat Ronald Drenth van T. van P., die ervan wordt verdacht zijn moeders partner Otto Vriends te hebben gedood in Rijsbergen.

Vriends (54) overleed 10 juli van dit jaar, nadat hij twee dagen ervoor zou zijn mishandeld door zijn stiefzoon (28). Volgens de officier van justitie, vrijdag in de rechtbank in Breda, had Vriends twee wonden aan zijn hoofd. ,,Over hoe die zijn ontstaan, lopen de verklaringen uiteen. Er is gezegd dat de verdachte het slachtoffer met een voorwerp op zijn hoofd sloeg.'' Mogelijk komt dan de andere verwonding doordat hij met zijn hoofd op een bar was gevallen, zo werd verteld tijdens de rechtszitting.

'Het is oorlog, kom hier naartoe'

Van P. stelt dat hij door zijn moeder werd gebeld. 'Het is oorlog, komt hier naartoe', zou de vrouw hebben gezegd tegen haar zoon. Thuis trof Van P. een puinhoop aan. Vriends zou hem daarop hebben geslagen. Van P. stelt dat hij hem daarna alleen een duw of stomp tegen de borst heeft gegeven.

Volgens de officier strookt dat echter niet met verklaringen van getuigen die meldden dat Van P. in shock de woning verliet en met piepende banden wegreed. Bovendien is er gezegd dat hij met een voorwerp sloeg. Ook zou hij een vriend een huisje hebben laten boeken bij Center Parcs. Hij meldde zich pas anderhalve week later bij de politie.

Advocaat Ronald Drenth liet al doorschemeren dat hij gaat pleiten voor noodweer, waardoor Van P. vrijuit zou gaan. Ook een pleidooi voor mishandeling met dood tot gevolg ligt voor de hand. In dat geval komt ook een fors lagere straf dan wanneer er een veroordeling volgt voor doodslag, wat de man ten laste wordt gelegd.

Vaker hommeles in explosieve relatie

Mensen rondom het gezin, dat niet lang voor het overlijden van Breda naar Rijsbergen was verhuisd, stellen dat het vaker hommeles was. De verdachte moest keer op keer op komen draven om problemen op te lossen. Onder meer drankproblemen zouden bij de man en vrouw hebben gezorgd voor een explosieve relatie.

De zaak gaat 11 januari verder.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Volledig scherm
© Thinkstock
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda