Volledig scherm
BREDA, Wijkraadvoorzitter Rien Brans kijkt vanaf de flat aan de Hoge Houw in Breda op de A27. Pix4Profs/René Schotanus © Pix4Profs/René Schotanus

Heusdenhout wil naar 80 km op de A27: ‘We kunnen amper met raam open slapen’

BREDA - Herrie, ramen die niet open kunnen, slecht slapen. En uitlaatgassen, fijnstof, CO2. Wijkraad Heusdenhout wil dat Den Haag de snelheid op de A27 verlaagt van 130 km naar 80 km per uur. De snelweg schampt de wijk op enkele tientallen meters, vooral de vijf flats van twaalf verdiepingen pal aan de route hebben er veel hinder van, stelt voorzitter Rien Brans.

Het was als donderslag bij heldere hemel: kabinet Rutte II besloot in maart 2016 de maximale snelheid in Nederland op de snelweg te verhogen naar 130 km per uur. In Heusdenhout (6000 bewoners) gingen de alarmbellen af. Met name bij de vijf huurflats (360 huishoudens) die pal aan de A27 staan. 

De snelheid ging ter hoogte van deze wijk van 120 naar 130 km per uur. Waarom? Alsof er al niet genoeg hinder van de snelweg is, redeneerden ook bewoners in de laagbouw achter de geluidswal. Toen Brans 17 jaar geleden in de wijk kwam wonen was het ’s nachts nog stil, nu gaat het dag en nacht door. Veel gehoorde klacht in de wijk: ‘We kunnen amper met raam open slapen’. Zomers moeten, vooral bij oostenwind, vaak deuren en ramen dicht. Niet alleen om het geluid, bewoners vrezen ook de luchtvervuiling. 

Ventilatieroosters

De in de jaren ’70 gebouwde flats zijn niet berekend voor ligging aan een drukke snelweg, stelt Brans. De ventilatieroosters laten geluid door. Nu de wijk misschien gaat uitkijken op drie grote windmolens aan de overkant van de A27 en op een zonnepark met 80.000 zonnepanelen op de vroegere vuilstort Bavelse Berg, vindt Brans dat de snelweg meegenomen moet worden. ,,Dan moeten we het ook hebben over de A27.” Hij wil de A27 op de agenda zetten van het stadsbestuur. ,,We willen liefst naar 80 kilometer-zone. En voer dan trajectcontrole in.” 

Enquête

De wijkraad gaat aan de slag met een enquête. ,,We roepen bewoners nu al op met hun ervaringen te komen. Hoe ze de ligging aan de snelweg beleven. Als je naar de nieuwe decibelberekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie kijkt, op de site van het RIVM, zie je cijfers die voor zich spreken. Buurten in Heusdenhout zitten diep in het rood en scoren slecht op geluidsbelasting.” Mara van der Lans, manager wonen van verhuurder Laurentius: ,,De situatie is bekend, we vinden het altijd belangrijk om te horen wat er leeft en hoe bewoners hun woonomgeving ervaren. We snappen de actie van de wijkraad. Zonder als corporatie een actieve rol te pakken, zullen we de actie volgen.”

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (77%)
  • Nee (23%)
6088 stemmen