Volledig scherm
Pix4Profs-Ron Magielse het zunderts toneel speelt binnenkort in de buitenlucht het stuk ' net buiten borkzee'. © Pix4Profs-Ron Magielse

Het Zunderts Toneel speelt Borgzee, over het bizarre noodlot dat blijft toeslaan

ZUNDERT - Het Zunderts Toneel speelt vanaf 14 juni in de buitenlucht een stuk, Borgzee, dat overvloeit van ongelukkige omstandigheden. Als het lot eenmaal voor de eerste keer heeft toegeslagen, is er geen houden meer aan.

Quote

Je moet echt spélen en niet de woorden naspelen

Irma Rens

Volgens regisseur Gegam Soghomonyan gaat het stuk over ‘als je eenmaal een verkeerde keuze hebt gemaakt in het leven, dan kun je niet meer terug.’ Het lijkt dan wel of het noodlot tot een serie onomkeerbare gevolgen leidt, met uiteindelijk een fatale afloop. Dit klinkt nogal zwaar op de hand, maar omdat de personages bijna  ‘over de top’ spelen en de absurditeiten als een normaal element behandelen, wordt het ook weer tragikomisch. Volgens Soghomonyan is het voor de spelers de kunst om zo te spelen dat het publiek meegaat in het stuk en iets denkt in de trant van: ,,O, had nou maar een andere keuze gemaakt.”

Ondertussen wordt gaandeweg het stuk duidelijk dat er geen goede keuzes gemaakt gaan worden. Dat lijkt frustrerend, maar de regisseur heeft het zo proberen te verwerken dat het toch spannend blijft. Daartoe zijn de teksten van Jorg van den Kieboom uitermate geschikt. Hij is bijna in de hoofden van de spelers gekropen om de rollen zodanig te schrijven dat de teksten een precieze ‘pasvorm’ hebben.

Gekte

,,Hij heeft de zinnetjes door onze monden gehoord bij het schrijven”, zegt speelster Irma Rens, ,,maar je moet echt spélen en niet de woorden naspelen.” Voor Mieke Bastiaansen is de enorme gekte , het uiterste wat een mens nog kan verdragen, de kern van haar spel. Als totaal onschuldig meisje overkomen haar zulke verschrikkelijke dingen dat ze zich afvraagt of ze alle emoties wel in haar spel kan leggen. ,,Stel je voor dat je zowel woede als angst en verdriet en stress tegelijkertijd moet spelen, dan is dat bijna te veel om te schakelen.” Volgens Pim Griens is het moeilijkste onderdeel voor hem om: ,,De bizarre verhaallijn zodanig waar te maken, dat het publiek niet gaat denken: ‘Ach, komaan jongens.’” Hij speelt weer met genoegen de rol van de loser. Die lijkt hem op het lijf geschreven.

Quote

Het moeilijk­ste onderdeel: de bizarre verhaal­lijn zodanig waar te maken, dat het publiek niet gaat denken: ‘Ach, komaan jongens’

Pim Griens

Spelers en regisseur roemen de bereidheid van alle medewerkers aan dit project, want het product moet ‘af’ zijn. Zo vindt bijvoorbeeld niemand het erg om 12 uur aan één stuk door te repeteren. Er moet op 14 juni een stuk staan dat zogenaamd zomaar begint: ,,Er is niets te zien, dan opeens komt er een caravan het stuk binnen rijden. En dan is er geen weg meer terug “, aldus de regisseur.

Het Zunderts Toneel speelt Net buiten Borkzee 14, 15 en 16 juni, 21, 22, 23 juni en 28, 29, 30 juni in de open lucht. 

Voor meer informatie zie de website: 

www.hetzundertstoneel.nl/producties/net-buiten-borkzee/

 1. Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd
  PREMIUM

  Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd

  BREDA - De organisatie van de 51e editie van de braderie in het Ginneken kan tevreden achterover leunen. Hoewel de voorbereiding in een paar luttele weken moest rondkomen, is er toch een volwaardig evenement uitgerold. Bruisend Ginneken, zoals de braderie officieel heet, werd druk bezocht en de meeste ondernemers zijn tevreden. "En dat is toch knap, gezien het feit dat we het in een paar weken uit de grond hebben gestampt", zegt Johan de Vos. "We stonden onder een enorme tijdsdruk." De eigenaar van café Boerke Verschuren op de Ginnekenmarkt zit sinds kort in het bestuur van Bruisend Ginneken.
 2. Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  BREDA - Een feestelijke opening en een protest op dezelfde dag. Voor zover bekend was dat nog niet voorgekomen in de lange en bewogen geschiedenis van de Zuidelijke Rondweg. Die ging na twee maanden werkzaamheden weer open voor het autoverkeer. Vanaf zes uur in de avond waren de weggebruikers weer welkom. Daarvoor was de verkeersader in Breda-zuid het bezit van wandelaars, fietsers, skaters, steppers, hardlopers en andere recreanten.

In samenwerking met indebuurt Breda