Frans Brekelmans en zijn dochter Marijke in 1966 een dagje naar het strand van Scheveningen.
Volledig scherm
PREMIUM
Frans Brekelmans en zijn dochter Marijke in 1966 een dagje naar het strand van Scheveningen. © familie Brekelmans/Stadsarchief Breda

Het vlammetje van archivaris Frans Brekelmans

BREDA - “Het archief, dat ís mijn vader, daar zit hij in. In iedere snipper.” Vrijdag is voor Marijke Brekelmans een emotionele dag. Dan draagt ze het familiearchief en het persoonlijke onderzoeksarchief van haar vader Frans Brekelmans over aan Stadsarchief Breda.

Dr. Frans Brekelmans (1917-2012) was van 1957 tot en met 1982 gemeentearchivaris van Breda. Na zijn pensionering droeg hij zijn zakelijk archief al grotendeels over aan de gemeente. De afgelopen vijf jaar is in overleg met dochter Marijke de rest overgebracht. Het inventariseren was niet altijd makkelijk. “Als ik bezig was met zijn archiefstukken ontmoette ik hem steeds opnieuw. Mijn moeder kwam vroeger niet vaak in zijn werkkamer, maar heeft na zijn overlijden ook meegeholpen. Het was prachtig om samen na zijn overlijden toch nog voor hem te kunnen zorgen. Dat we alles nu overdragen, hakt er behoorlijk in. Gelukkig is het geen afsluiting. Het inventariseren is afgerond, maar ik hoop nog vaak langs te kunnen komen in het stadsarchief. En dat anderen al die onderzoeken van mijn vader zullen voortzetten. Dat is het meer dan waard.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Politie vindt 55.000 euro en kilo's harddrugs bij arrestatie in Breda

    Politie vindt 55.000 euro en kilo's harddrugs bij arrestatie in Breda

    BREDA - De flinke politie-actie vrijdagavond in Breda heeft 55.000 euro en kilo's aan harddrugs opgeleverd. De politie had daarbij waarschuwingsschoten gelost. Een arrestatieteam viel een woning aan de Middellaan in Breda binnen en eerder werd een auto op de A58 tot stilstand gebracht. In een verborgen ruimte van de auto vond de politie een tas met geld, ongeveer 15.000 euro, en een tas met ongeveer vijf kilo MDMA. In de woning werd nog veel meer gevonden. In totaal zijn drie mannen aangehouden.

In samenwerking met indebuurt Breda