Volledig scherm
Studenten van Oxford University kregen een rondleiding over/door het station van Breda © Ramon Mangold/Pix4Profs

Het station als inspiratiebron: 'Details waar de Engelsen nooit op zouden komen'

BredaBREDA - Een vijftigtal tweedejaars van de bouwkundige studies van de universiteit van Oxford Brookes vergaapten zich gisterochtend aan het station van Breda. ‘Vergeleken met alles wat we de afgelopen dagen hebben gezien is dit zeker uniek.’

Wethouder Alfred Arbouw (Stedelijke Ontwikkeling en Regio) verwelkomde de studenten in het station, waar volgens hem elke dag zeker 27.000 mensen langskomen. ,,Mensen vonden het station in het begin te groot. Nu zie je dat het station een belangrijke link vormt tussen de Belcrum en het centrum, maar ook internationaal straks met de hogesnelheidslijn met steden als Antwerpen en Parijs. Blijkbaar trekt dat de aandacht, want ook in maart komt er weer een groep studenten naar het station kijken.”

Artistieke ontwerpen

Dr. George Blumberg, universitair hoofddocent aan de Britse universiteit op het gebied van construction management, begeleidde de studenten: ,,De studenten gaan zich binnenkort storten op een project in Birmingham. Digbeth, een industriegebied in de stad, wordt aangepakt. Dit bezoek moet als inspiratie dienen. De Nederlandse architecten kunnen met hun ontwerpen bijna artistiek zijn”, vertelt hij, terwijl hij langs de Anna van Lotharingentoren loopt en de verschillende stenen aanschouwt. ,,Dit soort details, daar zouden de Engelsen dus nooit zo opkomen.”

'Oprecht uniek'

Op het dak van het parkeerdek is het voor de negentienjarige Iman Shahid duidelijk: ,,In Londen is alles verspreid over de hele stad. Het wonen, het treinen, het reizen per bus: hier is het allemaal op een plek.” Tijdens de vijfdaagse trip deden de studenten ook Amsterdam en Utrecht aan. Volgens Shadid is het Bredase station vergeleken met de anderen ‘oprecht uniek’, want: ,,Ik heb nog nooit zo’n uitvoering gezien.” De 23-jarige Mirella McGee vult aan: ,,Op de andere stations is het aangezicht van het oude uiterlijk nog in stand gehouden. Hier zie je dat ze echt een nieuw concept rond het idee van het station hebben willen creëren.”

In samenwerking met indebuurt Breda