Volledig scherm
Hans Boer en Mary de Wagenaar openen in oktober hun Pannenkoekenboerderij Het Smokkelaartje aan de Goudbergseweg in Strijbeek. foto Charlotte Akkermans/het fotoburo

Het Smokkelaartje te midden van de natuur

STRIJBEEK - Lang hebben ze gemijmerd over een eigen camping in Frankrijk of een Bed & Breakfast op Bonaire. Aan een buitenlands avontuur zijn ze uiteindelijk niet begonnen. Wel openen Hans Boer (53) en Mary de Wagenaar (50) in oktober Pannenkoekenboerderij Het Smokkelaartje in Strijbeek.

De zaak ligt aan de Goudbergseweg 8 te midden van de natuur: de Goudberg met het Patersven, het Elsakkerbos (net over de grens in België), Zwart Goor, Rondven en Strijbeekse Beek en -Hei. Toch is het een vrij onbekend domein van wandelaars, ruiters en fietsers. "We hadden net besloten níet naar het buitenland te gaan toen deze boerderij te koop kwam. Ik had er al jaren een oogje op, maar ja, niet te koop. In mei vorig jaar wel en toen hebben we niet lang geaarzeld", zegt De Wagenaar.

In de ochtenddauw en avondschemer grazen de reeën op honderd meter afstand van de pannenkoekenboerderij, aldus Boer. Een gemeentewoordvoerder zegt: "Alphen-Chaam bevordert toerisme en recreatie. Hier hebben we graag aan meegewerkt."

Woonhuis en stal stammen uit 1936. Boer tekent voor het ontwerp van de nieuwe inrichting van de vroegere stal: een stenen vloer, 92 zitplaatsen, hout dat goed aansluit bij de originele balken en een open haard bijvoorbeeld. En de gierputten zijn omgetoverd in een speelgrot.

Aan de achterzijde ligt een groot terras en komt nog een speeltuin. Het parkeerterrein met lichtmasten ligt er al en biedt plaats aan 53 auto's. "Onder meer Staatsbosbeheer en de gemeente Hoogstraten hebben het grensoverschrijdende Smokkelaarspad in ere hersteld, een wandeling van zeven kilometer. De naam hadden we dus snel gevonden. Voor het eerst kun je in dit gebied ook voor een hapje en drankje terecht", zeggen Boer en De Wagenaar. www.hetsmokkelaartje.nl

In samenwerking met indebuurt Breda