Volledig scherm
PREMIUM
Arthur baron van Voorst tot Voorst (1858-1928) op een schilderij van Piet Slager (1871-1938) uit 1933. © G Franzen

Het smeuïge dagboek van de Commissaris van de Koningin

BREDA/DEN BOSCH - Wat hield de functie van Commissaris van de Koningin in rond 1900? Wat de Brabantse commissaris allemaal deed in die periode valt te lezen in het smeuïge dagboek van mr. Arthur Eduard Joseph baron Van Voorst tot Voorst, dat vanaf vandaag te lezen is op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Van Voorst tot Voorst (1858-1928) was Commissaris van de Koningin van 1894 tot 1928. Het dagboek geeft niet alleen inzicht in het ambt, maar ook in het leven van die tijd: de toestand van de armen, gezondheidszorg, onderwijs, religie, economische ontwikkeling, de effecten van de Eerste Wereldoorlog. “Het is zo’n interessant tijdsbeeld, we vonden dat we er iets mee moesten doen. Dit is bijvoorbeeld voor lokale historici erg mooi materiaal”, zegt Margot America van het BHIC.

  1. Lichtsloepenparade Breda: weer en sfeer optimaal

    Lichtsloe­pen­pa­ra­de Breda: weer en sfeer optimaal

    BREDA -Een bonte stoet vrolijk verlichte bootjes en boten trok zaterdagavond door de Bredase singels naar de Nieuwe Haven. Het is inmiddels een traditie op de derde zaterdag in september: de Lichtsloepenparade. De tientallen sloepen werden vanaf de kant bekeken en toegejuicht door honderden belangstellenden. Op de oevers van de singels en met name op de bruggen hadden de bemanningen een groot publiek. Het verzamelen in de Nieuwe Haven was een feestje voor zowel de mensen op het water en op de kant. Het weer werkte mee als bijna nooit tevoren en de sfeer onder de mensen deed de rest.

In samenwerking met indebuurt Breda