Volledig scherm
Boswachter Floris Hoefakker is de nieuwe boswachter publiek in het Bredase Mastbos. © Johan Wouters

Het nieuwe gezicht van het Mastbos

BREDA - Met 50.000 unieke bezoekers per jaar is het Mastbos een populair recreatiegebied. Nieuwe boswachter publiek Floris Hoefakker (22) wordt het nieuwe gezicht en aanspreekpunt. 'Met deze functie zit ik op mijn plek'.

In een jeep hobbelen we richting de waterplassen. Onderweg zien we hardlopers, wandelaars en honden. In de verte klinkt het gelach van kinderen. De jongeman naast me kijkt zoekend rond en wijst bekende punten aan. De scheidingsbeuk, het kabouterpad, de Kogelvanger. Beide autoramen staan wagenwijd open. ,,Zo kunnen mensen me makkelijker aanspreken”, legt Floris Hoefakker (22) uit.

Nieuwe gezicht

Hoefakker is sinds deze maand het nieuwe gezicht van het Mastbos. Als boswachter publiek van de Baronie van Breda is hij de schakel tussen bezoekers en Staatsbosbeheer. Naast het beantwoorden van vragen, is hij onder meer ook verantwoordelijk voor de communicatie naar de pers en het publiek toe, de borden in het bos en de recreatieve voorzieningen.

Als nieuwe boswachter is hij nog wel een beetje zoekende. ,,Ik woon in Kesteren. Een dorp in de Betuwe. Ik was bekend met dit gebied, maar leer het nu tot in detail kennen. Dit soort functies liggen niet voor het oprapen. Tijdens mijn stage bij Staatsbosbeheer hoorde ik dat ze iemand zochten voor deze regio”, vertelt Hoefakker.

Hij heeft toegepaste biologie gestudeerd in Velp. Als afstudeerproject onderzocht hij op Terschelling de relatie tussen amfibieën en waterkwaliteit. ,,Ik zat daar in een hutje op de hei. Geen warm water en twee stopcontacten. Onderzoek uitvoeren is interessant. Maar het kan eenzaam zijn. Werken met mensen past beter bij mij. Met deze functie zit ik helemaal op mijn plek.”

Groot werkgebied

Met 3.000 hectare onder zijn toezicht heeft hij een groot werkgebied. Naast het Mastbos vallen ook het Liesbos, Boswachterij Dorst en het Ulvenhouts Voorbos onder zijn beheer. Volgens de nieuwe boswachter brengt dat vele voordelen met zich mee.

Een foto die is geplaatst door null (@) op

,,Dit maakt het interessant, want daardoor heb je een grote diversiteit aan landschappen. Deze regio staat bekend om haar hoge natuurwaarde. Dat het bos rondom een grote stad ligt geeft een extra dimensie. Het maakt het toegankelijker. Het Mastbos krijgt 500.000 unieke Nederlandse bezoekers per jaar. Dat is enorm veel. Een functie gericht op het publiek is dus niet meer dan logisch.”

Getik zorgt voor afleiding. In een hoop tempo komt er een groep dames aangewandeld. De nordic walkingstokken klinken luid in het bos. Allen zeggen gedag. ,,Deze dames komen hier dagelijks. Zo zijn er meer vaste gasten. Op den duur ga je ze herkennen”, vertelt Hoefakker terwijl hij plastic afval van het pad raapt.

Wist je toen je klein was al dat je later boswachter wilde worden? ,,Ja eigenlijk wel. Een van onze vaste gezinsuitjes was dat we samen naar het bos gingen. Als kind was ik altijd buiten. Met deze baan is dat niet anders. Bijna de helft van de tijd ben ik op pad. Ik controleer of er geen omgevallen bomen liggen of de voorzieningen schoon zijn enzovoorts. Verder ben ik een aanspreekpunt. Bezoekers zijn altijd nieuwsgierig naar soortnamen of zoeken de weg.”

Evenementen

Hoefakker gaat zich verder richten op evenementen. ,,Stel je voor dat je kan dineren in het bos. Dat is niet alleen leuk voor ondernemers. Mensen beleven het bos op een andere manier. De opbrengst kan Staatsbosbeheer gebruiken voor onderhoud, waardoor het bos weer toegankelijk blijft voor iedereen. Een win-winsituatie. Ik hoop in de toekomst meer jongeren naar het bos te krijgen. Evenementen kunnen hiervoor zorgen.”

Ondanks deze nieuwe plannen blijft Staatsbosbeheer erop letten dat het bos geen pretpark wordt. Hoefakker: ,,Je kijkt altijd of de natuur een bepaalde recreatiedruk aankan. Het gebied De Kogelvanger is afgezet voor publiek, omdat de natuur daar té kwetsbaar is. Behoud gaat boven plezier van de bezoekers.”

Via social media is hij te volgen:
Twitter: @Bosw8erFloris 
Instagram: @boswachterfloris

  1. Plantjes tegen inlevering van tuintegels is een groot succes in Breda
    PREMIUM

    Plantjes tegen inlevering van tuintegels is een groot succes in Breda

    BREDA - Topdrukte bij de Intratuin aan de Terheijdenseweg in Breda, deze zaterdag. Uiteraard omdat de lente in de lucht hangt, maar ook vanwege de actie 'Tegel eruit, plant erin'. De natuurorganisatie Groei & Bloei zette dit op om mensen te bewegen verharding uit hun tuin te halen. Meer groen zorgt niet alleen voor meer insecten, het is ook veel beter voor de afvoer van regenwater. Zeker bij de steeds vaker voorkomende plensbuien.

In samenwerking met indebuurt Breda