Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Het kost wat, maar dan is overlastbedrijf toch nog een beetje te harden

DEN BOSCH - De aanwezigheid van bedrijven die eigenlijk niemand als buurman wil hebben wordt iets makkelijker geaccepteerd wanneer er flink wordt geïnvesteerd in overlastbeperkende maatregelen. Die conclusie trekt de provincie Brabant uit een onderzoek naar de aanpak van zogeheten ‘nimby-situaties’.

Nimby is een afkorting van het Engelse not in my backyard. Het provinciebestuur gebruikt de term voor bedrijven die niemand in zijn directe omgeving wil hebben, zoals puinbrekers of mestverwerkers. Afhankelijk van de definitie telt Brabant tussen de 600 en de 2500 van dit soort bedrijven die zware hinder veroorzaken, ook al voldoen ze in principe aan alle wettelijke eisen. Bestuurders hebben het meestal over ‘categorie A-bedrijven’.

In praktijk niet haalbaar

Quote

Vrijwel nooit werd gekeken naar de mogelijk­heid om overlast op huidige locatie op te lossen.

Gedeputeerde Staten Brabant

Lang was de enige oplossing: verhuizen naar een industrieterrein. Maar dat is in de praktijk niet haalbaar. Niet alleen kost zo’n operatie miljarden euro’s, er is ook helemaal geen ruimte om alle nimby-bedrijven op te vangen.

Dit heeft in 2013 geleid tot het inzicht dat er iets anders moest worden verzonnen. ,,Want vrijwel nooit werd gekeken naar de mogelijkheid om de overlast op de huidige locatie op te lossen’’, constateren Gedeputeerde Staten. Daarom is besloten om geld te investeren in een experiment om de overlast ter plekke weg te werken. 

Nieuwe wegen, stil asfalt

Quote

De aanpak werkt, maar zal niet in alle gevallen tot het gewenste resultaat leiden.

Gedeputeerde Staten Brabant

Dat werkt, meldt het provinciebestuur op basis van zeventien aangepakte ‘nimby-situaties’.  Zo zijn er nieuwe wegen aangelegd, zijn productielijnen geïsoleerd en is er stil asfalt aangelegd. In Zundert is enkele jaren geleden bijvoorbeeld voor 2,3 ton een afscherming geplaatst bij een grondwerkersbedrijf.

Overigens houden Gedeputeerde Staten wel een slag om de arm als het gaat om hun succesverhaal: ,,De nieuwe aanpak werkt, maar zal niet in alle gevallen tot het gewenste resultaat leiden.’’ Anders gezegd: sommige bedrijven zullen hoe dan ook zo veel overlast veroorzaken, dat niemand er naast wil wonen. Hoe groot de investeringen in het beperken van de overlast ook is.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
7303 stemmen