Volledig scherm
© Facebook

‘Het is een getto’, roep om politiebewaking in wijk na ernstige mishandeling Dennis (23)

BREDA - Er moet zo snel mogelijk strenge politiebewaking komen in de Adriaan van Bergenstraat in het Bredase stadsdeel Schorsmolen. Die straat ligt aan de rand van het uitgaansgebied. Voor veel buurtbewoners is de maat vol nadat Dennis van Dijk (23) daar zaterdagnacht bewusteloos werd geslagen. Bij de wijkraad is eveneens ontstemd gereageerd op de ernstige mishandeling. “Het is verschrikkelijk wat daar op straat gebeurt”, zegt secretaris Marique de Bree.

Na het verhaal van Dennis kwamen bij BN DeStem veel meldingen binnen van verontruste buurtbewoners. Volgens hen is het gebied rondom de Adriaan van Bergenstraat een broeinest van criminaliteit. “Het is meestal raak daar”, laat een buurtbewoner weten. “Criminelen slaan er vaak hun slag.”

“Het is een getto”, vult een ander aan. “Pas echt goed op jezelf. Politie en gemeente, doe hier alstublieft wat aan. Zet beveiligers in, maar wacht niet totdat er doden gaan vallen.”

'Decor van drugsdeals'
Deze signalen neemt Marique de Bree van de wijkraad uiterst serieus. Volgens haar moet er vanuit de politie en de gemeente extra aandacht komen voor de vele berovingen en mishandelingen van de laatste tijd. Die aanpak moet zich niet beperken tot de centrumgrens van de Markendaalseweg.

Ongeveer een uur na de mishandeling van Dennis werd er in de buurt opnieuw iemand belaagd: een vrouw van 23. “We moeten er alles aan doen om deze ellende in te dammen. Het was al erg dat bewoners daar hun eigen auto niet meer durven te parkeren.”

De Adriaan van Bergenstraat zou de laatste tijd vaak het decor zijn van drugsdeals. Wat bewoner Rob vooral verbaast, is dat de dealers volgens hem niets proberen te verbergen. “Ze komen met de auto de straat in, toeteren even, en overal komen kopers vandaan. Om de vijf seconden stappen ze in de auto, waarna ze richting de stad lopen. Het gaat zo makkelijk.”

Permanente bewaking
Er rest volgens hem maar één optie: de Adriaan van Bergenstraat moet onder permanente toezicht komen te staan. “Iedereen wordt daar lastiggevallen, elk weekend weer.” BN DeStem-lezer Meemic is het daar mee eens. Vanuit zijn raam kijkt hij uit op de parkeerplaats van de straat, waar Dennis vermoedelijk te grazen is genomen.

“Ik heb sowieso het idee dat daar weinig tot geen controle is. Wat ik daar af en toe allemaal zie gebeuren: van fout parkeren tot drugsdeals, iedereen kan zijn gang gaan.”

In samenwerking met indebuurt Breda