Volledig scherm
Kinderen in West-Brabant bewegen meer dan negen jaar geleden. © Beeld Werkt

Het gaat goed met de West-Brabantse kids. Althans, met de meesten

BREDA - Kinderen in West-Brabant bewegen meer en eten gezonder dan negen jaar geleden. Zo is het aantal kinderen tot elf jaar dat minstens twee keer buiten aan sport doet gestegen van 33 naar 40 procent. Kinderen van hoogopgeleide ouders krijgen in 92 procent van de gevallen minstens vijf dagen per week groente en fruit. Dat aantal is kleiner bij ouders die een lagere opleiding achter de rug hebben: 80 procent.

Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 0-11 jaar 2017 van de GGD West-Brabant.

Kinderen gaan massaal naar een sportclub, constateren de onderzoekers. In Alphen-Chaam en Roosendaal zijn negen van de tien lid van een vereniging. Werkendamse kinderen scoren in verhouding het laagst, maar uiteindelijk is 75 procent van de kinderen uit het Land van Heusden en Altena toch gewoon lid van een sportclub.

Bovendien is het merendeel van de West-Brabantse kinderen erg gelukkig. Het aantal kinderen dat positief antwoord op de vraag of ze wel eens ‘blije gevoelens’ hebben, schommelt tussen de 81 (Moerdijk) en 88 procent (Drimmelen).

Volledig scherm
De gezondheid van kinderen in West-Brabant volgens de GGD. © GGD West-Brabant

Volgens de GGD gaan de West-Brabantse ouders een stuk bewuster om met de gezondheid en de leefstijl van hun kroost als in 2009. Ze zijn zich veel meer bewust van de schadelijke gevolgen van roken en alcohol. Zo wordt er thuis tegenwoordig minder gerookt in het bijzijn van kinderen, nog maar in 8 procent van de huishoudens. Wanneer er dan tóch wordt gerookt, dan is dat alleen in gezinnen met laagopgeleide ouders.

Tegenovergesteld gedrag vertonen hoogopgeleide ouders als het om drank gaat. Van hen vindt 73 procent dat kinderen voor hun achttiende wel eens een slokje alcohol mogen drinken. Bij lager opgeleide ouders is 62 procent van mening dat zoiets moet kunnen.

Volledig scherm
Cijfers over het dagelijks leven van kinderen in West-Brabant. © GGD West-Brabant

Intussen is de smartphone heel normaal geworden in het leven van zeven op de tien West-Brabantse kinderen tussen de acht en elf jaar. Bovendien zit een kwart van de kids langer dan twee uur per dag achter een beeldscherm.

Eenmaal op het internet is het niet allemaal even gezellig. Zo heeft 15 procent van de ondervraagde kinderen in Moerdijk ‘vervelende ervaringen’ met het internet. Daar staat Steenbergen tegenover, waar ‘slechts’ 4 procent van de jonge internetgebruikers online iets naars hebben meegemaakt.

Dit blijft niet onopgemerkt. Het merendeel van de West-Brabantse ouders maakt met hun kind afspraken over het gebruik van internet en sociale media. Ook praten ze met zoon of dochter over hun online-gedrag.

In samenwerking met indebuurt Breda