Volledig scherm
De monumentale boerderij aan de Bredestraat in de Haagse Beemden, waar het woonzorgcomplex voor ouderen de Keihoef komt. © Google Maps

Het gaat gebeuren: woonzorg op randje Haagse Beemden

BREDA - De komst van woonzorgcentrum Keihoef in een monumentale boerderij aan de rand van de Haagse Beemden is weer een stuk dichterbij gekomen. Burgemeester en wethouder maken er geen punt van dat het bestemmingsplan voor het complex aan de Bredestraat wordt aangepast.

Het gaat om een Rijksmonument dat naast een boerderij bestaat uit een Vlaamse Schuur, een wagenschuur en nog wat andere gebouwen. Het lukt de eigenaren niet om het 3,6 hectare omvattende complex te verkopen. ,,Door de hoge onderhouds- en energiekosten is verkoop zeer problematisch gebleken’’, laat het college weten.

Stal

Om uit de problemen te komen, kwamen de eigenaren in januari 2017 met het plan om van de boerderij een woonvoorziening voor ouderen te maken. In de Vlaamse schuur komt ruimte voor revaliderende ouderen en hospicezorg. Een varkensstal die enkele jaren geleden is afgebrand wordt herbouwd om ruimte te bieden aan acht ‘zomerzorgstudio’s'. Die worden alleen van april tot en met september gebruikt.

Volledig scherm
© Woonzorg Keihoef

Prima idee, dat goed in te passen is in de omgeving en dus amper impact heeft op de omgeving, constateren burgemeester en wethouders. Bovendien voorziet het plan in een groeiende vraag naar dit soort zorg. Alleen zit het bestemmingsplan in de weg.

Dat staat nu alleen maar ‘agrarisch gebruik met landschapswaarden’ toe. Daarom is een bestemmingsplan gemaakt dat uitgaat van een ‘maatschappelijke functie. Daar zijn enkele reacties op gekomen van natuurverenigingen, waterschap en provincie. Die hebben er toe geleid dat er geen zonnecellen op het terrein worden geplaatst en dat een ‘zuiveringsvijver’ van de baan is. Afvalwater wordt gewoon gestort op het riool.

Kan niet wachten

Het nieuwe bestemmingsplan hoeft niet meer langs de gemeenteraad. Die heeft de bevoegdheid in dit geval overgedragen aan het college. Wel komt het plan nog zes weken ter inzage te liggen. Directeur Bay van der Bunt van de Keihoef kan niet wachten om een bouwvergunning aan te vragen. Als alles goed gaat kunnen de eerste bewoners in het laatste kwartaal van 2019 in de boerderij trekken

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Kan NAC ondanks de achterstand van vier punten het vege lijf nog redden?

Kan NAC ondanks de achterstand van vier punten het vege lijf nog redden?

  • Nee, NAC degradeert als hekkensluiter (76%)
  • Nee, NAC bereikt play-offs, maar degradeert alsnog (6%)
  • Ja, NAC vecht zich naar lijfsbehoud via de play-offs (18%)
5975 stemmen