Volledig scherm

Het échte leven begint bij 130

column + pollWie automaat rijdt is een suffe doos. Dacht ik altijd, totdat ik bij toeval in een nieuwe auto mét zo'n versnelling voor bejaarden belandde. 

Fijne wagen. Zuinig ook, ondanks het feit dat ’ie op de teller in rap tempo en met gemak de 200 aantikt. Soms lukt dat. Een stukkie asfalt, lekker vroeg of 's nachts. Als de rest van Nederland nog niet in de file tuft.

Quote

Mijn stikstof­prin­ci­pe? Geen kippen, niet vliegen, vaker naar de kroeg mét de fiets, zonder accu

Hard karren is fijn. Ik kick daar op. 

Tarzanbocht

Volledig scherm

De familie Bas kampeerde vroeger naast het circuit van Zandvoort. De jaren zestig, toen nog niemand van stikstof had gehoord. Vanaf een duintop zagen we wijlen Maus Gatsonides door de Tarzanbocht scheuren. Saillant genoeg is hij ook de uitvinder van de flitspaal. Maus werd als snelste man van het land ingehaald door piloot en coureur Rob Slotemaker. Naast ons in het zand zat zijn leerling Jantje Lammers een lolly te likken en te wachten op zijn beurt.

Voorbij, voorbij die tijd. We slalommen met een slakkengangetje tussen de camera's en de trajectcontroles door en wie durft te zeggen dat het échte leven pas bij 130 begint, is een milieuterrorist. 

Ouwe sok

Maar er gloort hoop aan de horizon van circuit Zandvoort en voor eenvoudige stikstofproducenten als ondergetekende.  Het kabinet heeft plots ergens in een ouwe sok nog een half miljard gevonden, boeren en bouwers worden gehoord en we hebben kennelijk nu het stikstofprincipe. Als je 3 x stikstof bezuinigt, mag je 2 x weer gebruiken. Zoiets.

Met die redenering weet deze vervuiler zich wel te verantwoorden voor zijn CO2-uitstoot. Komt ’ie. De familie Bas gaat dit jaar niet op vliegvakantie. De open haard is al de deur uit. We nemen geen kippen en eten meer groenten uit eigen tuin. In ons persoonlijke stikstofplan rijden we niet naar de Veluwe of een Limburgs natura 2000-dorp 200, maar wat vaker naar de kroeg. Mét de fiets, zonder accu. 

Poot op die plank

Mij dunkt, voldoende puntjes gespaard om natuurinclusief te kunnen blijven autorijden. Of snap ik het weer niet en moet ik het nog eens uitvoerig door TNO of het RIVN laten doorberekenen?  Gewoon niet meer over hebben. Automatische piloot en poot op die plank. Toe-toet!

Poll

Ik ben voor de autoloze zondag

  • Ja (47%)
  • Nee (53%)
2035 stemmen
Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Breda