Volledig scherm
Dirk bekijkt met kinderen uit de buurt de maquette van het Nelson Mandelaplein. De maquette staat in het winkelcentrum om input voor het nieuwe plein te krijgen van de buurtbewoners. Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs

Herinrichting Nelson Mandelaplein in Breda: 'Tuinzigt weer wat smoel geven'

BredaBREDA - Gebogen staan de buurtbewoners bij de maquette van hun wijk in het winkelcentrum. Het is een afbeelding van hoe het nu is, een paar meter verderop, gemaakt door ontwerpbureau Urban Synergy.

Ook in juni gingen de bewoners van de wijk met elkaar om tafel bij Typisch Tuinzigt. Dubbelop? Nee, zegt Dirk Verhagen van het ontwerpbureau. Hun aandachtspunten voor de hele wijk staan op de meegenomen kaart.

,,Het moet echt een plein voor en door de inwoners van Tuinzigt worden. We willen alle groepen aanspreken, ook de jongeren die hier vanmiddag langskwamen, die misschien niet zo snel naar een bijeenkomst zouden komen.”

Volgens Jeanette Jansen, die al 61 jaar aan de Plataanstraat woont, wordt het aanpakken van het plein hoog tijd. ,,Tuinzigt heeft altijd een zwarte naam gehad maar de wijk is nu echt weer in opkomst. Het Nelson Mandelaplein moet wat meer van alle generaties worden, een ontmoetingsplek, voor jong én oud. Het kan zoveel mooier en beter. We moeten Tuinzigt weer wat smoel geven.”

Ook Willem Hoogkamer pleit voor een multifunctionele ruimte: ,,Een impuls voor de wijk. Een plek waar we een buitenspeeldag kunnen organiseren, maar ook een markt kunnen houden.”

Een verzoek om meer groen hoort Verhagen veel langskomen. Maar ook de veiligheid wordt benoemd door de buurtbewoners, want via het plein kunnen kinderen zo de Meidoornstraat in rennen. En hondenpoep is een veelgehoorde klacht bij Verhagen. Typisch Tuinzigt stipte deze ergernis ook al aan, in juni vorig jaar. De gemeente Breda heeft al toegezegd een oplossing te zoeken voor de poepproblematiek, mogelijk met een nieuwe uitlaatplek in de wijk.

De bevindingen van woensdag en donderdag, dan tijdens een bijeenkomst in de Nieuwe Meidoorn, en de wijkinventarisatie van Typisch Tuinzigt worden meegenomen naar de tekentafel.

In juni bieden Urban Synergy en de bewoners het ontwerp aan aan de gemeente. Begin volgend jaar moet het plein, sinds 2014 genoemd naar wijlen Nelson Mandela, een oppepper krijgen.

Volledig scherm
Meegenomen bord met de wensen van Typisch Tuinzigt © BN DeStem

In samenwerking met indebuurt Breda