Volledig scherm
© Ramon Mangold

Helft van Bredanaars die beroep doet op BroodNood afgewezen

BREDA - De helft van de 821 Bredanaars die een beroep hebben gedaan op het steunfonds BroodNood hebben nul op hun rekest gekregen. Belangrijkste reden: er bleek toch voldoende inkomen te zijn.

Dat blijkt uit de laatste cijfers over de aanpak van de coronacrisis die burgemeester en wethouders van Breda hebben opgesteld. Daarin staat ook dat 2117 zelfstandige ondernemers steun hebben gevraagd voor financiële steun. Daarvan zijn er intussen 177 geholpen, de rest is nog in behandeling. Zoals het er nu naar uit ziet wordt drie kwart van de aanvragen daadwerkelijk gehonoreerd.

Zorg voor Elkaar

Volgens het college hebben er zich bij het centrale meldpunt Zorg voor Elkaar intussen zo’n 150 mensen gemeld om te helpen. Ook twintig bedrijven willen een bijdrage leveren om andere Bredanaars door de coronacrisis te slepen. Het aanbod varieert van bewoners die boodschappen willen doen, honden uitlaten of even willen bellen met eenzame mensen. Maar er zijn ook muzikanten die muziek willen spelen bij zorginstellingen, of een clown die graag mensen wil vermaken door het raam. Overigens is het aanbod op dit moment groter dan de vraag, aldus het stadsbestuur.

De thuiszorg heeft het niet makkelijk. Een kwart van het personeel zit thuis. Toch blijft de huishoudelijke hulp ‘redelijk overeind’. Dat is onder meer omdat er ook ouderen zijn die de hulp nu liever even niet over de vloer hebben.

Topsporthal gaat door

Nu de Bredase sportcomplexen zijn gesloten, overweegt het college om de organisaties die hierdoor worden getroffen tijdelijk vrij te stellen van huurlasten, die ze later ook niet hoeven terug te betalen. Tegelijkertijd gaat de ontwikkeling van het nieuwe topsportcentrum bij de Terheijdenseweg gewoon door. Deze week zijn architecten begonnen met de eerste schetsen. Op 1 april wordt de oude bakkersschool gesloopt, zodat de hal hier later kan verrijzen.

Parkeergarages

Nu er nog maar weinig mensen op straat zijn is besloten om delen van gemeentelijke parkeergarages en fietsenstallingen af te sluiten. Dat biedt ruimte om ze eens goed schoon te maken.

Alles over het coronavirus

Lees in ons dossier al hetnieuws, achtergronden en reportages over het coronavirus. 

In een continu liveblog houden we u op de hoogte overde laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Daarnaast houden we eendossier bij waarin we alle veelgestelde vragen voor u beantwoorden.   

In samenwerking met indebuurt Breda