Volledig scherm
Burgemeester Noordanus (links), Luitenant Generaal Dennis Luyt (midden) en Ron Kolkman, directeur van JIVC (rechts) in de simulator in Rijen. Foto René Schotanus/Pix4Profs © RENE SCHOTANUS/Pix4Profs

Helft alle oefenvluchten in 2024 op simulator

RIJEN - De Koninklijke Luchtmacht wil in 2024 de helft van alle trainingsvluchten met simulators uitvoeren. Dat is efficiënter, goedkoper en vermindert overlast. Het trainingscentrum in Gate2 in Rijen kan worden uitgebreid tot internationaal simulator centrum.

Dat zei simulatorspecialist kolonel Harold Boekholt van de Koninklijke Luchtmacht gisterochtend tijdens een presentatie op de Aerospace campus bij vliegveld Gilze-Rijen. Journalisten van vakbladen uit de hele wereld namen hier een kijkje, een dag voordat de wapenbeurs ITEC in Rotterdam begint. Zij waren in Gate2 op uitnodiging van CAE uit Canada, de grootste simulatorbouwer ter wereld. Van dit bedrijf staan sinds vorig jaar twee simulators voor de Hercules en transport- en luchttankvliegtuig KDC10 op Gate2. Jaarlijks krijgen honderd piloten hier een deel van hun opleiding en missietrainingen.

Toekomst

Quote

Moderne systemen zijn al zo goed, dat een piloot na simulatie­trai­nin­gen zo kan wegvliegen met een Hercules

Kolonel Harold Boekholt

,,Simulatievliegen is de toekomst'', stelt Boekholt. Moderne systemen zijn al zo goed, dat een piloot na simulatietrainingen zo kan wegvliegen met een Hercules. Maar Defensie blijkt liefst 125 simulators te hebben, die veelal niet onderling te koppelen zijn. Om beter te kunnen oefenen is een systeem in ontwikkeling waarin bijvoorbeeld vier Chinooks en vier Apaches samen een aanval kunnen trainen.

,,Dit hypermoderne systeem kan over 3,5 jaar inzetbaar zijn, als het ministerie van Defensie hier geld voor vrij maakt'', pleit Boekholt. De Luchtmacht wil de simulator overigens niet per se kopen. ,,Leasen kan. Of een bedrijf verhuurt het, als het maar beschikbaar is. Onder meer de VS, Israël en Frankrijk willen best uren inkopen. De plaatsing van de eerste twee simulators op de campus is dan de aanzet tot een internationaal centrum.''

Overlast

Trainen met simulaties dringt ook overlast terug. De Chinooks van helikopterbasis Gilze-Rijen leiden in Brabant tot veel klachten.

De vliegbasis wil graag een simulator. Ook daar kan samenwerking met lokale overheden, universiteiten in Tilburg en Breda en bedrijven helpen. CAE is zo'n bedrijf, maar op Gate2 zijn ook tal van andere bedrijven gevestigd die mee kunnen doen.

,,Het is een mooie dag voor civiel-militaire samenwerking'', glundert Gate2-directeur Pierre van Kleef.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Als er zo'n kwetsbaar kindje in je armen wordt geduwd, kun je niet weigeren’
    PREMIUM

    ‘Als er zo'n kwetsbaar kindje in je armen wordt geduwd, kun je niet weigeren’

    KLEIN-ZUNDERT/ MALAWI - Nicole van Elteren was 26 jaar, toen haar leven voorgoed kantelde. Daar stond ze. In Malawi. De kleine Maria, vier maanden oud, in haar armen. ,,De oma van Maria keek me aan, vroeg toen of ik het kindje wilde adopteren. Ik aarzelde. Had eigenlijk plannen terug te gaan naar Nederland. Maar ik was gehecht geraakt aan Maria. Wilde er voor haar zijn. Ik vond het eng, maar heb het toch gedaan.”

In samenwerking met indebuurt Breda