Heeft gevangenisstraf voor een robot zin?
BREDA - Als een mens een moord pleegt, kan hij een straf verwachten. Maar wat als een robot een misdrijf begaat? Hoe moet een rechter daar mee om gaan? Heeft gevangenisstraf dan nog zin?
Delen per e-mail
Wie de laatste weken vanuit het station de Willemstraat in Breda inloopt, kan er bijna niet omheen. Daar, in de statig opgeknapte straat, staan grote foto's met prangende vragen over hoe de rechtspraak om moet gaan met technologische nieuwigheden.
Lawstreet
Het is de expositie 'Recht in Beeld' die stichting Law Street Breda samen inrichtte met BredaPhoto. Law Street Breda is een nieuwe organisatie. Initiatiefnemer is de Bredase advocate Marjon Habets.
In haar kantoor aan de Sophiastraat vertelt ze de achtergrond: ,,Breda mocht in de dertiende eeuw rechtspreken en belasting innen. Daar heeft de stad haar stadsrechten aan te danken. Nu zo'n 800 jaar later wemelt het in Breda van juridische dienstverleners." Variërend van advocaten en octrooibureaus tot belastingadviseurs en notarissen.
Vestigingsstad
Al die juridische diensten zijn van groot belang. ,,Ze maken Breda tot een aantrekkelijke vestigingsstad voor bijvoorbeeld bedrijven." Alleen: ,,Moet Breda zich daar wel van bewust zijn. Om dat te bereiken, zijn wij begonnen met Law Street. Waarbij wij ons ook nadrukkelijk richten op de inwoners."
Zoals met de expositie in de Willemstraat. Waar verhalend en herkenbaar de (dilemma's) van de rechtspraak in beeld zijn gebracht. Gekoppeld aan het thema van BredaPhoto. Dat festival gaat dit keer immers over technische vooruitgang, over wetenschap. ,,Zaken die niet los zijn te zien van maatschappelijke aanpassingen. Bijvoorbeeld in de rechtspraak."
1000-jarige mens
Samen met BredaPhoto werd een jonge curator Nina Verbruggen aangetrokken die de beeldkunstenaar Carl Alexander en fotograaf Ruben Vlijm vroeg zich te laten inspireren door de vraag wat technologische vooruitgang kan betekenen voor de rechtspraak.
Het leidde tot beelden die interessante vragen opwerpen. Want wat als door de ontwikkelingen in de geneeskunde een mens uiteindelijk 1000 jaar oud kan worden? Kan zo iemand na een misdrijf nog levenslang worden gestraft? En kun je een kunstmatig brein, een computer, recht laten spreken? Of is de menselijke nuance onontbeerlijk voor een goede uitspraak. En robots? Kun je die straffen als ze een misdrijf begaan?
Het lijken vragen die ver van ons bed staan, maar niets is minder waar. Er zijn al zelfrijdende auto's. Nu al speelt de vraag wie er verantwoordelijk is als die wagens een dodelijk ongeval veroorzaken.
Beweging
,,Zo toont de expositie aan dat de rechtspraak continu in beweging is", zegt Habets. Dat bewijst de geschiedenis. ,,Kijk naar wat de industriële revolutie teweeg bracht." Er kwamen bedrijven, die aan regels moesten voldoen, dat betekende dat er wetten nodig waren en bedrijfsconflicten juridisch voor de rechter konden worden beslecht.
Habets: ,,Vlakbij de kern waar nieuwe industrie kwam in Breda, achter het station, werd in de Kloosterlaan een rechtbank gebouwd. Die trok op zijn beurt juridische dienstverleners als advocaten en notarissen aan. Zij vestigden zich in de statige panden rond de rechtbank, in de Sophiastraat." Zo kreeg de straat onder Bredase juristen zijn bijnaam 'Law Street'.
Gerechtsgebouw
,,En kijk", stapt Habets haar kantoor uit en wijst naar hoogbouw aan de horizon: ,,Daar is onlangs het nieuwe gerechtsgebouw geopend. Precies in een lijn met die oude rechtbank. Maar aangepast aan de nieuwste inzichten in rechtspraak." Met meer oog voor het menselijk contact, voor overleg. Met een rechter die niet langer op een verhoging streng oordeelt, maar oor heeft voor het verhaal. Passend bij de huidige samenleving.
,,Zo is de rechtspraak door de eeuwen heen steeds geëvolueerd", zegt Habets. En zo zal die zich ook aan gaan passen aan een nieuwe tijd. Eén met klonen, bionische mensen, robots en kunstmatige intelligentie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Strijd om Digit Parc Breda gaat naar nieuwe fase: ‘Wat zijn al die mooie woorden waard?’
BREDA - De grond waar ooit het Digit Parc in Breda zou verrijzen is voor de derde keer van eigenaar veranderd. Omwonenden vrezen dat hun grootste angst nu definitief wordt bewaarheid: de bouw van een of meerdere logistieke dozen. Ze proberen het tij te keren met een burgerinitiatief, zodat hun probleem op de agenda van de gemeenteraad terecht komt. -
PREMIUMcolumn
Een voorjaarsterras als absurdistisch tafereel
Weet u wat een tantaluskwelling is? Dat is in feite wat Johnny Hoes in 1962 zong: Daar mag je alleen maar naar kijken, maar aankomen niet. -
debat van het zuiden
Debat van het Zuiden: lijsttrekkers met elkaar in debat over Brabantse thema's
Op 15, 16 en 17 maart mogen we naar de stembus. Naar wie gaat jouw stem? Weet je het al, of twijfel je nog? Dan mag je het Debat van het Zuiden op 13 maart zeker niet missen. De lijsttrekkers van de zeven grootste partijen gaan dan met elkaar in - een live te volgen - debat in Den Bosch. Over onderwerpen die Brabanders belangrijk vinden. -
PREMIUM
'Zeer emotionele gesprekken’ met gedupeerden toeslagenaffaire uit Breda
BREDA - De hulp aan Bredase slachtoffers van de Toeslagenaffaire leidt volgens wethouder Boaz Adank tot ‘zeer emotionele gesprekken’. ,,Mensen hebben zich jarenlang alles moeten ontzeggen.” Er hebben zich tot nu toe 218 gedupeerden uit Breda gemeld. -
Handballers van Tachos raken Bredase trainer Fred Michielsen kwijt
Eredivisionist Tachos kan op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Bredanaar Fred Michielsen verlaat komende zomer de handballers voor de handbalsters van Quintus in Kwintsheul. Hij komt daar zijn dochter Celine tegen.
-
PREMIUM
Bredase horeca maakt zich op voor protestactie met illegale terrassen
BREDA - De Nederlandse horeca heeft alle vertrouwen verloren in de landelijke politiek. Net als in de rest van het land troffen Bredase kasteleins daarom voorbereidingen om op 2 maart open te gaan. De gemeente Breda heeft sympathie voor dit protest, maar is gebonden aan haar wettelijke taak. -
PREMIUM
GGD West-Brabant: straks zestig prikken per prikker per uur
BREDA /BOSSCHENHOOFD- De grote vaccinatiecentra van GGD West-Brabant op Breepark in Breda en op Breda International Airport (Seppe) kunnen straks in een razend tempo prikken zetten. Zestig vaccinaties per uur per prikker is het doel. Bij het logistiek inrichten van de centra en het versnellen van het proces heeft GGD de hulp gekregen van het bedrijfsleven. -
update
Terrassenprotest grotendeels ludiek: ‘Maar we sluiten niet uit dat er echt terrassen opengaan’
De meesten van de duizenden horeca-ondernemers die morgen hun terrassen openen, zoeken de confrontatie niet op en zetten enkel stoelen en tafels buiten. Toch sluit de organisatie niet uit dat een deel van de terrassen écht opengaat.
In samenwerking met indebuurt Breda