Volledig scherm
Met de sfeerverlichting in de Haven is Breda helemaal klaar voor de komende kerst. Foto: Ramon Mangold/ Pix4Profs

Haven in Breda baadt in het licht

BREDA - De Haven in Breda is omwille van het evenement Winterland omgedoopt tot Winter Harbour.

Het was een flinke klus voor hoveniersbedrijf Cremerson, maar door met tien man een dag of vier door te werken, staan nu alle - circa 45 - lindes en platanen rond de Bredase Haven in het licht. De verlichting is aangebracht voor Winterland Breda, het evenement dat vanaf vrijdag de hele binnenstad in winterse sferen brengt.

,,Sinds het weekend zitten alle lichtjes in de bomen. We vonden het beetje zonde om tot vrijdag te wachten met aanzetten. Dat vonden de ondernemers rond de Haven ook, dus die zorgen de eerste dagen zelf voor de stroom”, zegt Frederick Cremers van het Bredase bedrijf, dat ook de verlichting voor Winterland verzorgt in onder meer het Valkenberg en op het Kasteelplein.

Haven
​De Haven is tijdens het evenement, dat tot en met 8 januari duurt, omgedoopt tot Winter Harbour. Er is een schaatsbaan, er kunnen oud- Hollandse spellen worden gespeeld en er varen gedruende het evenement voortdurend bootjes tussen de Haven en het Valkenberg. De schaatsbaan wordt momenteel aangelegd in de Haven. De baan is in de eerste Winterlandweek geopend van 12.00 tot 23.00 uur en tijdens de kerstvakantie van 10.00 tot 23.00 uur.

In de eerste week kan de baan ’s ochtends gereserveerd worden door Bredase scholen. Tijdens de vier vrijdagavonden in de periode van het evenement, is er discoschaatsen op de baan.

Varen
​Het bedrijf Bootje Varen zet voor de Winterland-periode dagelijks (verwarmde) sloepen in om passagiers van de nieuwe aanlegsteiger in het Valkenberg naar de Haven en terug te brengen.

,,We maken het gezellige aan boord met glühwein en warme chocomel”, zet Marijn van Dijke van Bootje varen. Dagelijks wordt er vanaf 12:00 tot 19:00 uur gevaren (met aangepaste tijden voor de feestdagen). Bootje Varen heeft ook het initiatief genomen om op de kade bij de Haven oud-Hollandse-spelen te organiseren. ,,Het zijn spelen voor het hele gezin. Als je een spel hebt gedaan, kun je dat af laten stempelen bij horecabedrijven aan de Haven en als je de stempelkaart vol hebt, krijg je een leuke attentie voor in ruil”, aldus Van Dijke.

Vanuit de horeca aan de Haven zijn er verder geen gezamenlijke activiteiten. ,,Met name rond Serious Request heb ik zelf een aantal activiteiten georganiseerd in het café”, zegt Roger Omers van Dok ’19. ,,En ik heb ook nog een vergunning aangevraagd om het terras buiten te kunnen overdekken, zodat mensen daar wat kunnen drinken en naar de ijsbaan kunnen kijken.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

  • Giovanni Korte (1%)
  • Gervane Kastaneer (6%)
  • Sydney van Hooijdonk (35%)
  • Sullay Kaikai (16%)
  • Mikhail Rosheuvel (2%)
  • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
1286 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3844 stemmen