Volledig scherm

Hartje Breda: Waar is het kindeke Jezus?

Een lichte schok gaat door ons heen. Waar zijn de levende schapen in de kerststal bij de Mariakerk. En vooral, waar is het kindeke Jezus?!

Sinds mensenheugenis staat er al een mooie, grote kerststal voor de Mariakerk. Vroeger zelfs met levende schapen. “Dat doen we al lang niet meer”, vertelt Ineke Boon, die al zeker tien jaar de zorg over de kerststal draagt. “Een jaar of acht geleden was het verboden om levende schapen te stallen in verband met mond- en klauwzeer. Daarna wilden de eigenaren het liever niet meer, onder andere uit vrees voor blauwtong, een andere schapenziekte. Dus hebben we nu stenen schapen.”

Toen de echte blaters er nog waren, werd meneer pastoor ’s nachts wel eens uit zijn bed gebeld. “Dan waren ze weer eens losgebroken en liepen ze over de Marialaan.”

In de stal is er nóg iets aan de hand. Hoofdrolspeler baby Jezus ontbreekt, de kribbe is leeg!! “Dat klopt, Jezus is nog niet geboren”, glimlacht Ineke Boon. “Ook in de stal, die binnen in de kerk staat, is de kribbe leeg. Dat heb ik ingevoerd. Ik ben heel gelovig en vind dat de mensen mogen voelen dat de essentie van Kerstmis de geboorte van Jezus is, niet alle toeters en bellen eromheen.”

Ineke weet niet of de Mariakerk uniek is wat deze mooie traditie betreft. Ze verklapt wel dat als je heel goed kijkt, je kunt zien dat het kindeke klein wel degelijk al in de stal aanwezig is. “De baby is verstopt onder de mantel van Maria, ze is tenslotte zwanger. Zaterdag 24 december bij de kinderviering (19.00 uur) haalt de voorganger Jezus tevoorschijn en legt de baby in de kribbe.” Dan is Jezus nog steeds iets te vroeg geboren, maar de boodschap blijft helder. En mooi.

Kerstavond om 21.30 uur volgt de Nachtmis. Dan kunnen ook volwassenen ervaren dat het wonder zich heeft voltrokken. En kan het kerstfeest echt beginnen. Met complete stallen.

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda