Volledig scherm
Guido de Bue

Hartje Breda: Star Wars

BREDA - Nee, Guido de Bue van De Stripspecialist aan de Boschstraat is niet direct enorm verdrietig om het overlijden van Carrie Fisher, alias Princess Leia uit Star Wars. ,,Fisher is getypecast, Princess Leia is verder natuurlijk gewoon een filmkarakter”, wijst hij op één van de vele strip- en fotoboeken in z’n winkel. ,,Kijk, James Bond is niet gelijk aan Sean Connery. Bond is ook door anderen gespeeld, dus Connery kan losgekoppeld worden van die rol. Carrie Fisher ís Princess Leia, wat haar leven ook een zekere tragiek geeft: ze .”

De Bue ontmoette in zijn leven de meeste spelers van Star Wars, maar Fisher nog nooit. ,,Er zijn zoveel conventies, dáár verdienen ze nu hun geld mee. Ze moeten telkens opdraven en daar worden ze ook goed voor betaald. Die mensen krijgen immers geen andere rollen, want ze zijn té volgroeid met Star Wars.” Princess Leia was een vrouw die vooral one of the guys was. Die stoer was, die niet met zich liet sollen. ,,Starwars is een mannenfantasie. In eerste instantie was Princess Leia ook niet zo belangrijk. Ze stond ‘r mannetje, maar ze werd niet als ‘lekker wijf’ opgevoerd. Ze droeg een lange, witte jurk waarin haar vrouwelijke vormen ook niet al te zichtbaar waren: daar gíng het immers niet om.” Bang dat Leia dit jaar een populair carnavalskostuum wordt, is De Bue niet. ,,Het kostuum is al populair bij cosplayers, het heeft niets met carnaval te maken.”

Dat bevestigt Toon van Beurden van de FopSjop, die in eerste instantie géén idee heeft wie Princess Leia is en die dan ook niets van haar heeft hangen. Bij Pathé, iets verderop, draait Rogue One: A Star Wars Story. ,,Je hoort mensen er wel over praten hoor, dus het leeft wel”, vertelt de gastvrouw van Pathé. Bezoeker Rik twijfelt daar wat aan. ,,Ik vind het eigenlijk alleen erg voor ‘r familie. Haar moeder is gisteren ook overleden. Maar verder? Ik ben fan van Star Wars, maar Fisher speelde een rol, was een karakter in Star Wars. Dan vind ik het overlijden van George Michael toch heftiger, die was immers zichzelf, creëerde zelf.”

De gastvrouw van Pathé vult nog aan: ,,Vooral na afloop van de film hoor je er veel over, maar dan verklap ik misschien al te veel over de film…”

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda