Volledig scherm
De Vlo-Markt © Steven van Beek

Hartje Breda: Snuffelen op de Vlo-Markt

BREDA - Het gebied rond sportpark De Wisselaar staat hedenmiddag rammetjevol met auto’s. Zelfs aan de overkant van de Terheijdenseweg staan auto’s op het gras: het zijn haast chaotische taferelen, zij het georganiseerd. De reden? De Vlo-Markt, dat in het racketcentrum georganiseerd wordt. Twee sportzalen staan vol standjes, honderden bezoekers schuifelen vol interesse langs alle prullaria.

,,Wij hebben een slechte zondag als we niet naar een snuffelmarkt geweest zijn. We proberen in ieder geval toch zeker eens in de veertien dagen te gaan”, vertellen Jan en Marie-Louise uit Sprundel. Ze kwamen zonder doel en hebben een lampenkap, twee spirituele boeken en wat overige frutseltjes aangeschaft. ,,De lampenkap is voor onze zoon, zijn huis heeft nog wat aankleding nodig”, laat Marie-Louise zien. “Verder is dit decoratie voor ons huis. Sommige spullen blijven een leven lang bij ons, andere spullen geven we weer weg. Of verkopen we weer door”, schetst Marie-Louise. ,,We gaan altijd eerst langs de snuffelmarkt voordat we naar de normale winkel gaan. Hier ligt veel nieuw spul, voor een veel lagere prijs”, vult Jan aan.

Van kunst tot Kip Tandoori
Rijen aan tafels met artikelen. Cd’s en dvd’s, kleren, kunst, kitsch, elektronische apparatuur, tot aan een pak Kip Tandoori van Knorr (écht gezien!). Vaak zit er geen lijn in: ,,Dit is onze eerste keer. We hebben carnavalskleding tot visgerei en nog wat restjes. Komt allemaal van de zolder”, vertelt Bas uit Breda.

Soms zit er wél een lijn in, zoals bij ‘de Anita’s’ uit Sprundel. ,,Ik heb vroeger altijd op de markt gestaan en ik krijg dit soort spullen vaak als cadeau.” De twee Anita’s hebben hun waar als een echte antiquair uitgestald. Tussen het vele kitsch en het vele zilverwerk ligt ongetwijfeld ook kunst! ,,Ik weet zeker dat er wat van waarde tussen ligt, maar ik ben geen kenner”, grijnst ze. ,,Van de opbrengst geven we met oudejaarsdag elk jaar een groot feest.” Een klein geheimpje? ,,We prijzen onze spullen iets te duur. Er is eenvoudig af te dingen, meestal komt er dan wel de prijs uit die we er echt voor willen.”

Tas vol nieuwe onderbroeken
Een bezoeker toont tevreden een tas vol nieuwe onderbroeken. ,,Ik was op zoek naar glaswerk, maar ik vind niks. Maar ik heb wel onderbroeken gevonden voor haast niks!”, roept hij. ,,Ze zijn nieuw hoor, niet tweedehands”, gehaast hij er aan toe te voegen.

Onderling wordt er ook veel verhandeld, vertelt marktkoopman Baert uit Breda. Hij staat haast wekelijks op de markt, vandaag is zijn pronkstuk een weegschaal á €40,-. ,,De Vlo-Markt ging om 10 uur open voor het grote publiek. Tussen 8 en 10 konden de echte koopjesjager voor een iets hogere entreeprijs naar binnen. Maar daarvóór zijn de marktkooplui onderling al aan het handelen. Verkopen ze het twintig meter in hun eigen kraampje voor een paar euro meer. Economie in het klein is dit hoor.”

In samenwerking met indebuurt Breda