Volledig scherm

Hartje Breda: Schipper Cor kraait koning

In de flauwe bocht van de Mark, tegenover Belcrum Beach, ligt een prachtig oud bootje.

‘Breda Holland’s Glorie’ staat op de wand van de aan de Markkade gelegen boot. De deur van de kajuit staat op een kier, maar er is niemand te zien. Aan wal staat wel een auto geparkeerd, met voorin twee mannen. De passagier opent zijn deur: ‘Heeft u interesse?’

Hij stapt uit. Cor van der Westen (71), eigenaar van de oude sleepboot. “Uit 1934. Ik heb hem in 1993 aangeschaft.” Cor woont al veertig jaar op het water. “Ik zou niet meer kunnen wennen aan een huis.”

Hij werkte jarenlang bij de BBA als chauffeur in het streekvervoer. Sinds de vut vaart hij permanent rond. “Vroeger had ik een motorjacht, dat heb ik nog in de goede tijd verkocht.”

Even dacht Cor dat zijn bezoek van de gemeente was, vandaar zijn aanvankelijke argwaan. “Die komen af en toe zeuren, vragen naar mijn legitimatie en zeggen dat ik hier niet mag liggen. Maar hoezo niet? Aan de overkant hangt een bord met ‘verboden aan te meren’, maar hier zie ik geen enkel bord. Dus mag ik hier liggen. Verderop is wel een jachthaven, maar die is vanaf november gesloten. Daar kan ik dus niet heen.”

Cor was ooit getrouwd, had een gezin, maar koos voor de vrijheid. Alleen, met zijn herdershond, die de wacht houdt op de ‘Breda Holland’s Glorie’. “De boot heette Holland’s Glorie toen ik hem kocht. Ik heb er Breda voor gezet, want ik bén een echte Bredanaar.”

Maar waarom prijkt naast die naam de afbeelding van een haan? “Toen een man dat ook eens aan mij vroeg, zei ik: omdat in deze boot de haan koning kraait. Bij jullie ook, maar alleen als de hennen er niet bennen.”

Cor blijft niet de hele winter aan de Markkade liggen. “Het is hier eigenlijk niet zo’n lekkere plek met die junkies in de buurt.” Dan bivakkeert hij liever in de Biesbosch. “Deze week moet ik op controle bij de dokter en dan ga ik weer.” En in de zomer ligt hij bij voorkeur ‘op de Grevelingen’. “Omdat je daar de meeste zonuren hebt”, zegt levensgenieter Cor, stuurman over zijn eigen leven.

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda