Eigenaar Arris Boogaard (l) en chef-kok Roel van Druten achter de bar bij El Patio in Breda. De Spaanse hammen hangen al klaar. Vanaf komende weekend zal de bar ook vol staan met pintxos.
Volledig scherm
Eigenaar Arris Boogaard (l) en chef-kok Roel van Druten achter de bar bij El Patio in Breda. De Spaanse hammen hangen al klaar. Vanaf komende weekend zal de bar ook vol staan met pintxos. © Paul Verlinden

Hartje Breda: prikkers tellen bij El Patio

BREDA - Of het systeem met de prikkers in Breda ook werkt, moet nog blijken. Maar eigenaar Arris Boogaard en chef-kok Roel van Druten van El Patio Pintxos y Vinos willen hun gasten graag vertrouwen. Dus leggen de gasten straks zelf hun pintxos op hun bordje bij de bar en bewaren ze zelf de prikkers om daarmee af te rekenen. Een gele prikker staat voor 2 euro, een rode voor 3 euro et cetera. 

El Patio opent komend weekend in het oude El Mundo-pand aan de Haven. Vrijdag is het een feestje voor genodigden, zaterdag kan het publiek er terecht. 

Pintxos

Waar El Mundo tapas serveerde, is El Patio vooral een pintxos-zaak. Beide zijn van Spaanse oorsprong. "Een pintxo is één klein gerechtje, vaak geserveerd op een stukje brood. Dat kan vlees zijn of vis of salade of een combinatie", legt Boogaard uit. De koude pintxos staan uitgestald op de bar, de warme varianten worden uitgeserveerd. 

In de pintxos zitten dus prikkertjes die de prijs aangeven, naar traditioneel Spaanse voorbeeld. Alhoewel, toen Boogaard en Van Druten inspiratie op gingen doen in San Sebastian, de bakermat van de pintxos, zagen ze daar de prikkertjes maar weinig terug. "Daar onthouden de obers precies wat iemand eet. Maar wij willen het toch met prikkers gaan proberen," zegt van Druten.

Wijnen

Er kunnen behalve pintxos ook grotere porties (raciones) of borrelplankjes (met onder meer Spaanse hammen) worden besteld. "Je kunt hier een avondvullende diner samen stellen maar ook gewoon een paar kleine hapjes nemen tijdens het borrelen," zegt Boogaard. Met name op dat laatste wordt veel ingezet, want El Patio heeft behalve verschillende bieren, maar liefst 160 wijnen op de kaart staan. 

Binnentuin

Vooral de fraaie binnentuin moet dé borrelplek worden. "Die kunnen we met parasols overdekken zodat mensen straks negen maanden per jaar buiten kunnen staan," aldus Boogaard. El Patio is in eerste instantie van donderdag tot en met zondag open. Later komt daar ook de woensdag bij. 

Pintxos op de bar bij El Patio tijdens een van de proefavonden
Volledig scherm
Pintxos op de bar bij El Patio tijdens een van de proefavonden © El Patio

In samenwerking met indebuurt Breda