Volledig scherm

Hartje Breda: over oliebollen, appels en peren

Breda komt er maar bekaaid af in de jaarlijkse AD-oliebollentest. Tijd voor een contra-expertise!

De uitslag van de jaarlijkse AD-oliebollentest is bekend, en dat is traditiegetrouw voer voor discussie. Vorige week nog meldde BN DeStem dat er alleen al in Breda zeker een dozijn oliebollenkramen staan. Daarnaast verkopen deze week ook veel bakkers en traiteurs de aan oud en nieuw verbonden lekkernij.

Dan valt het toch tegen als in de landelijke Top 150 van de test slechts twee Bredase zaken staan! Het zijn nog bijna buren ook, op het dr. Struyckenplein!

Op plaats 44 staat Meesterbakker Van Iersel (beoordeling 7) en op 142 oliebollenkraam Denies (beoordeling 3,5). “Van Iersel bakt zijn bollen in Tilburg, dus zijn wij de beste van Breda”, zegt eigenaresse Rosita Denies op licht cynische toon. Ze begrijpt niets van de negatieve beoordeling.

Ze komt uit een echte oliebollenfamilie. “Mijn overgrootvader had al een kraam.” In 2006 won ze nog de prijs van Beste Oliebol van Brabant. “En ik heb niks aan het recept veranderd, hoor.”

Rosita en haar medewerkers vinden dat appels met peren vergeleken worden. “De meeste bakkers maken ze machinaal, Van Iersel ook. Wij doen het hier in de kraam, op ambachtelijke wijze. Eigenlijk zouden ze twee wedstrijden moeten uitschrijven, één voor ambachtelijke en één voor machinale oliebollen.”

De bollen zouden te donker zijn. “Omdat wij met krenten werken en niet met rozijnen. Da's logisch toch? Ze zeggen ook dat de smaak van vanillesuiker te overheersend is. Die doen we er niet eens in, snapt u het nog?”

Bij Van Iersel stralen de verkoopsters Emilie en Miranda. De oliebollen staan te pronken op de toonbank. Hun directeur en meesterbakker Sjaak Bosch meldt zich aan de telefoon. “De afgelopen vijf jaar kregen we een 8,5 en haalden we de top 10. Wat dat betreft, is het nu een tegenvaller. Maar ik ben een blijmoedig mens; met een 7 op mijn schoolrapport sprong ik vroeger een gat in de lucht.”

Kort voor de AD-test liet Bosch zijn bollen keuren door het Nederlands Bakkerij Centrum. “Vier keer een 10 en drie keer een 9. Daarmee wonnen we de gouden oliebol. Dan is het toch vreemd dat we op die AD-lijst pas 44e zijn.”

Geen van beide bedrijven is van plan water bij de wijn te doen of een ander ingrediënt in het beslag. Rosita Denies: ”Ik sta voor 200 procent achter mijn product. Of die uitslag ten koste van mijn omzet zal gaan? Dat weet ik pas na 31 december.”

Tenslotte de proef op de som. Wie bakt volgens BN DeStem de lekkerste oliebol van Breda? Zorgvuldig nemen we twee oliebollen onder de loep. Ze smaken en ogen duidelijk verschillend. Maar wat nou de lekkerste is....?

We komen er niet uit en kiezen voor een salomonsoordeel: Van Iersel en Denies eindigen ex aequo op 1. Allebei hartstikke lekker! (JH)

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda