Volledig scherm

Hartje Breda: Nu al kritiek op lichtjes Grote Kerk, terecht of niet?

‘Discotoren’, ‘Disneytoren’. Het installeren van de nieuwe verlichting van de Grote Kerk is nog niet eens klaar, of veel Bredanaars hebben er al een ongezouten mening over.

Woensdag 14 december wordt de nieuwe duurzame verlichting van de Grote Kerk officieel ontstoken door wethouder Boaz Adank. Inclusief muziek- en lichtshow, die om 19.00 uur begint en waarbij ‘alle Bredanaars welkom zijn’, aldus de gemeente. Stadsbeiaardier Paul Maassen en het Klokkenluidersgilde Breda ondersteunen het spektakel.

Nou weet je van Breda twee dingen zeker: 1. De bewoners mogen graag mopperen. 2. Je kunt beter met je tengels van de ‘heilige’ Grote Kerk afblijven, want dat zet kwaad bloed.

Zo ook nu. De installatie van de computergestuurde verlichting is nog in volle gang, maar op social media is de discussie al ontbrand.

‘Discotoren’, ‘Disneytoren’, ‘Kermisattractie’, de bonte (test)kleuren die ’s avonds beurtelings al zichtbaar zijn, baren sommige bewoners grote zorgen. Zij vinden dat de stad zijn grootste erfgoed verkwanselt aan de commercie, lees de landelijke aandacht voor het Glazen Huis van Serious Request plus het aanstaande festival Winterland Breda.

De led-verlichting, waarvoor de gemeente zo’n twee ton heeft uitgetrokken, is vergelijkbaar met de ‘slimme lampen’ die eerder dit jaar in de vernieuwde Willemstraat zijn ontstoken. Beide zijn een ontwerp van lichtarchitect Ellen de Vries.

In een persbericht meldt de gemeente trots: ”De nieuwe duurzame verlichting zal de Grote Kerk in avonduren sfeervol verlichten en ’s nachts de functie van oriëntatiepunt in de binnenstad versterken. Bovendien kunnen de intensiteit en kleur van het licht zich aanpassen aan grote evenementen in de binnenstad.”

Bent u het eens met de kritiek op de bonte verlichting van de Grote Kerk, vindt u het juist wél mooi of wacht u liever eerst het eindresultaat af voor u een oordeel velt?

Laat het ons weten.

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Wauwie ♡ Ik ben een trotse Bredanaar! #breda #hometown #lievevrouwenkerk #church #ilovemycity #lights #proud Een video die is geplaatst door 🌸 Lieke🌸 (@lieke.breda) op 7 Dec 2016 om 11:31 PST

Volledig scherm
© Fotocollage Alette van den Eertwegh

In samenwerking met indebuurt Breda