Volledig scherm

Hartje Breda: molleninvasie in Boeimeer

Je zou het eerder in Zandberg verwachten, maar het is in de wijk Boeimeer, waar je struikelt over de molshopen.

“Het mooiste stukje Breda, een echte ’landschapssingel’ is het hier”, zegt de bewoner van de Vredenburchsingel, terwijl hij zijn hond uitlaat.

De neus van de teckel gaat driftig heen en weer, want op het veldje aan de fraaie waterkant wemelt het wel van de molshopen. Wat verderop zie je aan de Bernardsingel hetzelfde, aan weerszijden van het water lijkt het op een ware invasie van Momfer de mols soortgenoten.

“Dat is al jaren zo”, reageert de bewoner laconiek. “Vroeger, toen NAC nog hier voetbalde en het elke veertien dagen volstond met auto’s, zag je die mollen niet. Die voelden wel aan dat ze weg moesten blijven. Maar sinds de jammerlijke verhuizing van NAC in 1996 zie je die hopen regelmatig terugkomen.”

Last heeft hij er niet van. De mollen steken de straat niet over en mol-esteren dus ook geen fraai aangelegde tuinen. Ook bij mollenbestrijder Bastiaansen in Rijsbergen is bekend dat Boeimeer een opmerkelijk dichte mollenpopulatie heeft. “Maar de bewoners doen er niets aan omdat ze toch niet in hun eigen tuin komen.”

Een dame, die haar hond uitlaat, zegt die honderden bergjes wel degelijk vervelend te vinden. “Mijn hond wil elke hoop uitgraven, ik moet hem steeds tegenhouden.”

Waarom de mollen juist nu hopen maken, vergt wat speurwerk. Ten eerste: mollen houden geen winterslaap. Zijn gewoon actief op zoek naar voedsel, bij voorkeur malse wormen. In de winter kruipen wormen vanwege de kou dieper de grond in. De mollen moeten dus dieper graven en dat zorgt een grotere opeenhoping van zand!

In samenwerking met indebuurt Breda