Volledig scherm
© Martijn Schraven

Hartje Breda: Kerststress? Niet in Princenhage

BREDA - Het zal je gebeuren: bijna kerstavond en potverdrie: net dat éne onmisbare ingrediënt voor de kerstkalkoen of het grand dessert vergeten. Het zal toch niet waar zijn? Terug naar de supermarkt moeten waar de kerststress ongetwijfeld tot een kookpunt zal zijn gekomen…

Voor de bewoners van de wijk Princenhage blijkt er bij bovenbeschreven scenario geen centje pijn. Het lijkt alsof het gehele idee van kerststress hier gewoon niet bestaat. Op de parkeerplaats bij de twee tegenover elkaar gelegen supermarkten is rond vier uur nog volop plek. En op één enkeling na - met zijn handen vol vlees en dozen ijs – kuiert iedereen rustig voorbij.

Selfmade man
,,Stress? Ben je gek”, zegt Hans van Staveren. Alles is al lang in huis. Ik ben een selfmade man”, zegt hij met een brede lach. ,,Zo maak ik altijd zelf mijn eigen worstenbroodjes en die zijn al lang en breed klaar. Voor het diner zorgt mijn vrouw. Ik geloof dat zij alleen nog even terug is geweest voor bessensap om stoofpeertjes te kunnen maken.” Met de laatste boodschappen (een likeurtje) zojuist gekocht, is Van Staveren klaar voor kerstavond. ,,Vanavond treed ik op in Bavel. Ik speel bariton sax bij Seniorenorkest Nieuw-Ginneken. We haan kijken of we in Bavel een beetje kerstsfeer kunnen gaan brengen.”

Esmée krijgt er weinig van mee
Linda Hoes wacht buiten even terwijl haar partner nog snel even een paar speciaalbiertjes haalt bij de slijterij. ,,Nee hoor, totaal geen stress”, laat ze weten. ,,We zijn deze dagen uitgenodigd bij ouders en schoonouders en hoeven zelf niks te doen.” Vanuit de kinderwagen laat dochter Esmée zich even horen. ,,En aangezien zij pas tien weken oud is, vermoed ik dat we vanavond ook niet al te veel meer doen. Wij liggen om tien uur plat”, aldus Linda.

Volgens de winkelmanager van Gall & Gall is de afwezigheid van een gigantische dag-voor-kerst-drukte vooral te danken aan het feit dat veel boodschappen eerder deze week al zijn gedaan. ,,Donderdag en vrijdag waren drukke dagen”, laat hij weten. Ook de kassière bij de Albert Heijn valt de relatieve rust op. ,,We stonden met ons negenen ingeroosterd. Maar we hebben het op zaterdagen regelmatig drukker dan dat het nu is.”

Voorlopig lijken op de voormiddag van kerst twee conclusies getrokken te kunnen worden. Het ziet er niet naar uit dat we een witte kerst krijgen, maar wel heel kerstfeest waar we met z’n alle heel relaxed aan beginnen. De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant. (ms)

In samenwerking met indebuurt Breda