Volledig scherm

Hartje Breda: Het Witte Huis in de Overakkerstraat

Het Witte Huis staat niet alleen in Washington DC, maar net zo goed in Breda. In de Overakkerstraat. Barak en Michelle waren niet thuis....

Washington heeft zijn Witte Huis, maar wij in Breda net zo goed! In de Overakkerstraat, nummer 29, tegenover het parkje.

De wat ouderen onder ons herinneren zich vast nog wel dat in dit uit 1930 stammende pand vroeger een hengelsportzaak zat. Daar kon je naast hengels, netten en nog veel meer attributen ook wormen halen. Als jeugdige belhamels gingen we er wel eens naar binnen, vroegen of Richard thuis was en renden snel weer weg. Dat was in de tijd (1969-1974) dat ene Richard Nixon president van de Verenigde Staten was …

Het Bredase Witte Huis is al lang geen winkel meer. Wel herinneren tegeltjes boven de ingang van de voormalige winkel aan de naam. De buitenkant van het huis is ook nog altijd lelieblank.

In de Overakkerstraat geen Obama's of Trumps. Tegenwoordig woont Heleen Geirnaert er met haar gezin. “Als je wilt weten tot wanneer de hengelsportzaak hier zat, dan moet je iets verderop zijn.” De ‘buurman’ piekert, rekent en komt uit op ‘een jaar of vijftien’.

We bellen ook even met de eigenaar van Meeuwsen Aquaria en Hengelsport op de Haagdijk. Hij denkt dat zijn ‘collega’ een jaar of tien geleden gestopt is. “Ik ken de zaak nog wel van vroeger. De eerste uitbater was meneer Van der Meijden, een ontzettend aardige man. Zijn opvolger heette Priem. Volgens mij is zijn dochter later met haar man ergens anders een hengelsportzaak begonnen.”

Tien of vijftien jaar geleden, dat is een behoorlijke tijd. Toch maakte Heleen Geirnaert, die pas drie jaar op dit adres woont, een keer iets opmerkelijks mee. “We hadden de deur open laten staan, stond er opeens een vreemde man in de woonkamer. ‘Ik dacht dat hier een hengelsportzaak was’, zei hij…”

Heleen en haar gezin wonen er met plezier. “Ik leid wel eens stadswandelingen voor de ouders van de Internationale School. Als ze vragen waar ik zelf woon, zeg ik: ‘In the White House’. Daar kijken ze dan wel van op. Al is het gezien de laatste ontwikkelingen in Amerika misschien niet echt meer iets om trots op te zijn…”

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda