Volledig scherm

Hartje Breda: Een Willem Wilmink-wereldpremière op de Ginnekenweg

Een bijzondere zaterdagavond op de Ginnekenweg in Breda. Met de aandoenlijke gedichten van Willem Wilmink in de hoofdrol.

Wat heeft Willem Wilmink uit Enschede (1936-2003) nou te maken met Breda? Je kunt je beter afvragen: Wat heeft Breda met Wilmink?

Veel, zo blijkt aan het eind van de zaterdag. De duisternis is al ingetreden, als boekhandel Van Kemenade & Hollaers volstroomt voor een hommage aan dichter/schrijver Wilmink, die we vooral kennen van zijn teksten voor De Stratemakeropzeeshow, JJ De Bom, Klokhuis maar ook van klassiekers als Hilversum III (Herman van Veen), Arm Den Haag (Wieteke van Dort/Tante Lien) en De Oude School (Don Quishocking).

Drie Bredanaars (van origine) treden op tussen de boeken. Vic van de Reijt, ooit leerling van neerlandicus Wilmink aan de universiteit van Amsterdam en later zijn uitgever, vertelt over de markante persoonlijkheid Wilmink en leest enkele van diens gedichten voor.

Jazzgitarist Peter Mingaars en zangeres Angela van Rijthoven zingen en spelen de bundel Dertien maanden van het jaar - pianostukjes voor romantische beginners. In het boek staat links per maand een gedichtje (januari twee maal, vandaar dertien), rechts staat de door Tony Vos gecomponeerde muziek. De 85-jarige Vos is speciaal voor de gelegenheid zelfs naar de Ginnekenweg gekomen!

“Het bijzondere is dat die nummers vanavond voor het eerst in het openbaar vertolkt worden”, zegt gastheer Hein van Kemenade trots. Peter Mingaars vertelt hoe hij gedichten zocht die hem konden helpen bij het componeren van jazzmuziek. “Maar ik had niks met poëzie, veel te moeilijk. Tot ik deze bundel van Willem Wilmink vond. Geschreven in schijnbaar eenvoudig Nederlands, heel poëtisch, fantasievol en met veel humor. Ik besloot de pianomuziek te bewerken voor gitaar.”

De gedichten gaan over de gedachtenkronkels van een tiener, Wilmink kon als geen ander kruipen in de ziel van kinderen. De zaal luistert ademloos hoe de muzikanten de woorden, de sfeer uitdragen in een warm jazzy bed, dat uitstekend geschikt blijkt om de puberale twijfels voelbaar te maken.

“Wilmink heeft met de leeftijd van zijn kinderen mee geschreven. Deze bundel is uit 1977, toen was zijn oudste zoon een jaar of 11”, aldus Vic van de Reijt, die ook nog weet te melden dat Willem Wilmink een gruwelijke hekel had aan Kerstmis. Dat zijn ‘onbekende’ werk uitgerekend omringd door kerstversiering vertolkt wordt, is desondanks alleen maar mooi. Het sluit namelijk naadloos aan bij de Tukkerse humor van deze legendarische woordtovenaar, die dankzij een Bredaas initiatief nóg een stukje onsterfelijker is geworden.

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda