Volledig scherm

Hartje Breda: De markt is de markt niet als hij niet op de Markt is

In januari zijn de Bredase weekmarkten op dinsdag en vrijdag 'gewoon' weer op de Grote Markt. Tot opluchting van velen.

“Ik mis de Grote Kerk”, zegt een Bredanaar, die op het Chasséveld zorgvuldig zijn wekelijkse portie groente en fruit uitkiest op de markt. Vanwege het spektakel rond Serious Request en het Glazen Huis zijn de hele maand december de weekmarkten op de Grote Markt verhuisd. Op dinsdag is uitgeweken naar het Schoolakkerplein in ’t Ginneken, op vrijdag naar het Chasséveld, waar ’s ochtends de voorbereidingen op het slotfeest van Serious Request in volle gang zijn. Ook hier werpt het evenement zijn schaduw over de marktkramers en hun koopwaar.

Er loopt behoorlijk wat volk over de tijdelijke markt, maar het is ontegenzeggelijk minder druk en sfeervol dan op een normale vrijdag. En dat zo vlak voor de kerst. De uitbaters van een kraam met onder meer noten, eieren en champignons zijn dan ook bepaald niet tevreden over deze tijdelijke locatie. “We zullen blij zijn als het januari is en we weer terug naar de Grote Markt kunnen. Veel vaste klanten blijven nu weg, het scheelt ons echt aan inkomsten. En dat dus een maand lang.”

De dinsdagmarkt in ’t Ginneken slaan ze over. “Dat is helemaal niks.”

Wat verderop bij Sjakie de kaasboer en zijn compagnon staat een behoorlijke rij mensen. Een Engels sprekende vrouw probeert het woord ‘boerenkruidenkaas’ zo goed mogelijk uit te spreken. Dat valt nog niet mee. De kaasmeesters lachen vertederd, een van hen snijdt een pondje af. Ook zij staan liever op hun ‘vaste plek’, op aanraak-afstand van de Bredase toren, zeggen ze. “Je mist hier gewoon de sfeer van de Markt, van de binnenstad.”

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda