Volledig scherm

Hartje Breda: Dappere vogels wagen zich al op het ijs

De schaatspret laat nog even op zich wachten. Maar op de vijvers van het Van Sonsbeeckpark in Boeimeer ligt al een aardige ijslaag.

Als je ’s ochtends vroeg buiten komt, je neus meteen gaat kriebelen en je oren kraken van de kou, dan weet je hoe laat het is: nachtvorst! En dus hopen de liefhebbers dat ze alras hun klapschaatsen tevoorschijn kunnen halen.

Zo ver is het nog lang niet, op de meeste plekken in Breda stroomt het water nog vrolijk in singels en plassen.

Alhoewel… De vijvers van het Van Sonsbeeckpark hebben wél al een behoorlijke ijslaag en we zien een hele meute ‘dappere dodo’s’ zonder enige schroom over het ijs glijden. Nou nee, dodo’s zijn het natuurlijk niet, wel eendjes in diverse kleuren en meeuwen. Verderop verschuilen wat spreeuwen zich in het riet.

Voorzichtig voelen we aan de bevroren vloer. Gooien er een dikke tak op, die meteen doorglijdt. Het ijs wil niet wijken, het is echt al een paar centimeter dik. “Gaat snel hè”, lacht een vrouw, die de vogels wat broodkruimels komt brengen. Ze wordt luid kwetterend begroet. “Maar aan schaatsen denk ik voorlopig nog niet hoor. Mij niet gezien.”

Ze strooit haar laatste kruimels over het ijs, de vogels 'schaatsen' gretig naar het eten en zorgen voor een prachtig plaatje in de lage novemberzon. Als ze hun maaltijd verorberd hebben, vliegen de meeuwen weer weg, die blijven immers altijd op zoek naar meer eten.

De eenden waggelen op hun gemak over het ijs naar de andere kant van de vijver, die nog niet bevroren is. Met een zachte plons laten ze zich in het ijskoude water vallen. Want dapper, dat zijn ze.

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda