Erik Winkelman met het door hem ontwikkelde spel 21 Days.
Volledig scherm
Erik Winkelman met het door hem ontwikkelde spel 21 Days. © ron magielse / pix4profs

Hartje Breda: Bredaas bordspel verovert de wereld

Als je in de mancave van Bredanaar Erik Winkelman (44) de wand vol bordspelen ziet, weet je al voldoende. “Je kunt wel van liefde spreken”, zegt de leraar Engels ten overvloede. Vijf jaar geleden kreeg hij het idee om zelf een spel te ontwerpen. 

“Ik speel muziek, heb toneelstukken geschreven, ben altijd bezig met dingen maken. Ik wilde een spel bedenken wat je solo kunt doen. Maar wel op een echt bord. Dat is toffer, voelt beter. Het is gaandeweg wat aangepast, je kunt het nu alleen en maximaal met vier spelen.”

Op Discovery zag Winkelman een programma over schipbreukelingen op een rubberboot. Dat leidde tot 21 Days. “Het is een verhalend spel. Rond 1900 vergaat het schip Esperanza. De opvarenden belanden op een eiland, vier van hen gaan met een vlot op zoek naar hulp. Daar krijgen ze 21 dagen voor. In het spel volg je hun logboek. Het is spannend, een strijd tegen onder meer haaien en octopussen. Je speelt niet tegen elkaar, maar met elkaar. Het spel is de tegenstander. En het duurt maar 30 tot 45 minuten, een lekker tussendoortje.”

Om de regie in eigen hand te houden, vergaart Erik via crowdfundingorganisatie Kickstarter zijn startkapitaal, 12.000 euro. “Ik trok daar 30 dagen voor uit, maar halverwege had ik het al gehaald.” Bordspeladepten uit de hele wereld reageren. “Ik zit nu op 400 bestellingen uit 25 landen.”

Bij toeval ontmoette hij de Bredase tekenaar Eric Kenter, die verantwoordelijk is voor de fraaie illustraties. Bijzonder is ook dat 21 Days zijn eigen soundtrack krijgt. “Ik ben bevriend met Maarten van Damme (ex-Abel, red.), hij maakt de muziek. Mensen krijgen bij aankoop een cd, of ze kunnen de muziek downloaden.”

Het streven is om 21 Days in oktober te presenteren op Spiel Essen, grote beurs in Duitsland. En daarna? Een volgend spel? “Dit vreet op een goede manier energie. Vanwege de tijdsverschillen krijg ik dag en nacht reacties. Eerst wil ik straks even op adem komen.”

https://www.facebook.com/21-Days-674424259293230/

In samenwerking met indebuurt Breda